Използват като доказателство дигитални документиДанъчните ще станат като хвърковата чета.

...
Използват като доказателство дигитални документиДанъчните ще станат като хвърковата чета.
Коментари Харесай

Данъчните стават като хвърковата чета

Използват като доказателство цифрови документи


Данъчните ще станат като хвърковата чета. Инспектори от Русе ще може да вършат инспекции и проверки във Варна, а данъчни от Пловдив да оказват помощ на сътрудниците си от Бургас. Изпълнителният шеф на Национална агенция за приходите ще може със заповед да дефинира данъчни и обществени реализатори, които да упражняват своите пълномощия на всички места в страната, а освен в региона на териториалната дирекция, където са назначени.

Това гласят промени в Данъчно осигурителния процесуален кодекс, пуснати за публично разискване от Министерството на финансите. По този метод се обезпечава гъвкаво систематизиране на хората и ефикасното им потребление в други териториални дирекции, когато това е належащо по отношение на контрола над компаниите и жителите, написа в претекстовете. С измененията ще се отстрани рискът от редуциране на квалифицирани чиновници заради понижена натовареност в някои териториални дирекции и се основава опция за ефикасното им потребление в други региони на страната.

Връчването на ревизионни актове или предложения за непринудено заплащане на отговорностите ще може да става и посредством изпращане на автоматизирано известие от осведомителната система на Национална агенция за приходите до електронната поща на жители и компании. Така незабавно след приключване на периода за заплащане на един налог компютрите в Национална агенция за приходите ще могат да изпратят покана за непринудено заплащане, като в случай че електронното писмо бъде отворено, това ще се смята за легално връчено предизвестие.

С друга смяна в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс ще се даде опция данъчните да употребяват като доказателства електронни документи. Сега доста ревизирани компании дават на Национална агенция за приходите информация единствено онлайн с електронен автограф. Тези файлове ще може са включват към съответната кореспонденция за инспекцията или проверката.

С промени се предлага 10-годишният безспорен давностен период, след приключването на който се смята, че задължението към хазната е погасено, да не важи за компании, за които тече процедура по неплатежоспособност. След като Национална агенция за приходите предяви обществените вземания пред съда по несъстоятелността не може да въздейства върху продължителността на процедурата. Ако длъжникът апелира актовете на съда или оспорва обществените вземания, до момента в който се стигне до осребряване и систематизиране на имуществото е допустимо 10-годишният давностен период да изтече, гласят претекстовете.

Облекчение


Оставят на длъжници по 560 лева


Заплати по трудови контракти, всяко друго заплащане за труд, пенсии и стипендии в общ размер до минималната заплата няма да се пипат от обществените реализатори на Национална агенция за приходите при наложително събиране на данъци, плануват измененията в Данъчно-осигурителен процесуален кодекс. От 2019 година минималната заплата ще стане 560 лева Сега минималната сума, която би трябвало да остава на длъжника, е 250 лева на месец.

Предлага се смяна в реда за погасяване на събираните от Национална агенция за приходите отговорностите към хазната. Те ще се погасяват в последователност от най-рано зародилите към по-новите. Сега човек може да избере кое обвързване да заплати първо, а при неналичието на избор – задълженията се погасяват пропорционално. Така има риск за по-старите отговорности да изтече давностният период и те да не бъдат събрани.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР