Използването на системата e-CODEX ще доведе до по-бързо и по-достъпно

...
Използването на системата e-CODEX ще доведе до по-бързо и по-достъпно
Коментари Харесай

Емил Радев: Системата e-CODEX ще ускори обмена на информация по гражданските и наказателните дела в ЕС

 Използването на системата e-CODEX ще докара до по-бързо и по-достъпно трансгранично съдопроизводство. Това съобщи българският евродепутат от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев в качеството си на докладчик на Екологичен потенциал по предлагането за правилник по отношение на компютъризираната система за връзка в трансграничните цивилен и наказателни производства. Темата беше дискутирана на взаимно съвещание на Комисията по правни въпроси и на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи в Европейския парламент.

Според Емил Радев електронният продан на информация в трансграничните правосъдни разногласия по цивилен и наказателни каузи ще улесни значително правосъдните органи, жителите и предприятията и ще усъвършенства правосъдното съдействие сред държавите-членки. " Затова би трябвало да разширяваме приложното поле на системата e-CODEX и да не позволяваме несъразмерни ограничавания пред включването на нови актове в обсега й ", разяснява българският евродепутат.

На 2 декември предходната година Европейската комисия предложи повсеместен пакет за цифровизация на правораздаването. Важна част от него е предлагането за правилник на Екологичен потенциал и Съвета по отношение на компютъризирана система за връзка в трансгранични цивилен и наказателни производства или регламента за така наречен система e-CODEX. В момента системата се ръководи от консорциум от държави-членки и други организации, финансиран с безплатни средства от Европейски Съюз. Предвижда се от юли 2023 година тя да се управлява от eu-LISA – Европейската организация за оперативното ръководство на широкомащабни осведомителни системи в пространството на независимост, сигурност и правораздаване.

" За нас е значимо системата да стартира да се ръководи от eu-LISA допустимо най-бързо, тъй че оптимално да се улесни правосъдното трансгранично съдействие по цивилен и наказателни каузи. За ефикасната работа на системата и нейното вярно използване е належащо въвеждането на ясни избрания за позволена точка за достъп до e-CODEX, за субектите, ръководещи тези точки, както и за кореспондентите “, съобщи още Радев.

Той обърна особено внимание на гарантирането на процесуалните права на страните и спазването на всички правила за отбрана на данните при трансграничния продан на информация.

" По отношение на обмена на документи по характерни процедури системата e-CODEX дава стандартизирани цифрови формуляри, само че те не са свързани с излъченото наличие, а просто разрешават продан на информация сред националните системи ", изясни Емил Радев.

Предстои проектодокладът на Екологичен потенциал по регламента да бъде показан на 1 юли 2020 година от двамата докладчици по досието – Емил Радев (от страна на Правна комисия) и Нуно Мело (от страна на Комисията по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи).
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР