Използването на отворени данни има съществени ползи за обществото, околната

...
Използването на отворени данни има съществени ползи за обществото, околната
Коментари Харесай

Отворените данни не се използват пълноценно у нас


Използването на отворени данни има основни изгоди за обществото, околната среда и стопанската система
(снимка: CC0 Public Domain)

О творените данни са стратегически запас с голям капацитет за редица консуматори от обществения бранш, частния бизнес, академичната общественост, жителите и неправителствените организации, бе очебийно на Open Fest 2021 – събитие за свободен програмен продукт, отворен код и свободно шерване на познания, което се организира в София.

Въпреки капацитета си, потреблението на отворени данни у нас е незадоволително, разяснява Рени Борисова, специалист от ДАЕУ. Ето за какво организацията търси разнообразни осведомителни канали, с цел да осведомяваме жителите и бизнеса къде и по какъв начин могат да декларират и да употребяват ресурса на оповестените отворени данни в .
още по тематиката
Информацията в Портала е събрана и обработена от достоверни източници, каквито са административните органи, по отношение на нормативните им отговорности, изясни Борисова.

Тя акцентира, че е извънредно значимо всички заинтригувани страни в процеса на издание на отворени данни на Портала на ДАЕУ да си сътрудничат, да имат взаимни начинания, да обменят регулярно информация, опит и познания.

Отворените данни съставляват обществената информация, събирана, създавана и поддържана от организациите от публичния бранш, която може да се употребява свободно, наново и да се споделя от всеки за разнообразни цели, разясниха участниците във форума.

Най-значими са наборите от данни с висока стойност, които съставляват документите, а повторното им потребление е обвързвано със основни изгоди за обществото, околната среда и стопанската система. Те се дават гратис, в машинно четими формати, посредством API (приложно-програмен интерфейс) и където е използвано – под формата на осведомителни масиви за евакуиране.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР