Използването на лютив спрей по време на масови събирания може

...
Използването на лютив спрей по време на масови събирания може
Коментари Харесай

Каква трябва да е първата ни реакция при обгазяване с лютив спрей?

Използването на пикантен спрей по време на всеобщи събирания може да провокира от относително леко до по-сериозно проваляне върху зрението.

" Химическите субстанции провокират естествена рефлекторна реакция на лигавиците ", изясни за Българска национална телевизия доцент Андреев Андреев, шеф на профилирана очна клиника в София.

Ако попаднете в сходна обстановка, е добре да знаете, че окото реагира най-бързо, следват носа и устата.

" Първата реакция е щедро сълзене и парене, може да последва и болежка. Възможно е по-късно да се усети и възприятие на зной и неспособност да се поеме въздух ", изясни доцент Андреев.

Ако се усетят тези признаци или пък зрението отчасти се замъгли, е добре да се знае, че това отминава относително бързо - за към 1-2 минути. Очите би трябвало да се наплискат със студена вода, да се постави леден компрес.

Най-добре е да се отстраните на разстояние от зоната на обгазяването, с цел да се спре въздействието. Добре е да се употребява физиологичен разтвор, който ще обезврежда действието на химическите субстанции. И да се потърси лекарска помощ.

" В случай, че в границите на идващия час болката в очите продължава, лекарската помощ е наложителна ", споделя доцент Андреев.

Той опроверга появилите се препоръки, че при влияние с химически субстанции очите би трябвало да наплискат с кока-кола.



 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР