Използването на генеративен изкуствен интелект (Gen AI) като ChatGPT е

...
Използването на генеративен изкуствен интелект (Gen AI) като ChatGPT е
Коментари Харесай

GPT-4 допуска нарушения на авторското право

Използването на генеративен изкуствен интелект (Gen AI) като ChatGPT е все по-популярно, само че има своите опасности. Чатботът към този момент неколкократно беше упрекнат, че употребява непозволено наличие с неуредени авторски права.

Американският вестник The New York Times даже заведе дело против OpenAI с обвиняване, че ChatGPT употребява детайли от публикации на изданието без да има право за това. Спорът прерасна в по-голям спор за това по какъв начин изкуственият разсъдък употребява наличието в интернет, с цел да генерира своите отговори.

Компанията Patronus е решила да ревизира и на процедура по какъв начин се държат другите чатботове, оповестява AndroidHeadlines. Тя е тествала четири от най-популярните логаритми - GPT-4 на OpenAI, Mistral Mixtral, Antrohpics Claude 2 и Meta Llama 2.

На всеки от ботовете са заложени 100 въпроса и команди, които да ги накарат да употребяват наличие с авторски права в отговорите си. Те са били в жанр " какво написа в първия абзац " на разнообразни книги или " продължи текста по най-хубавия метод " и други

Според Patronus, GPT-4 е употребявал авторско наличие в 60% от случаите. Освен това е копирал първия абзац в 25% от случаите.

Mixtral е извършал същото надлежно в 38% от командите за първия абзац и е дописвал текстове в 6% от случаите. Llama 2 е показвала авторско наличие в 10% от случаите, a Claude 2 - в 15%. Claude 2 е и единственият чатбот, който е отказвал да разгласява непосредствено копие на първия абзац на книга, отговаряйки, че няма достъп до авторско наличие.

Резултатите са значими и за всички употребяващи чатботове, с цел да генерират наличие, което употребяват в работата си. Те би трябвало да имат поради, че в него може да се съдържат детайли обект на авторско право на трети лица.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР