Използването на бойни дронове отдавна се е превърнало в неизменна

...
Използването на бойни дронове отдавна се е превърнало в неизменна
Коментари Харесай

Дроновете на Ислямска държава: Копира ли Хамас тактики от войната срещу Украйна

Използването на бойни дронове от дълго време се е трансформирало в неизменима част от актуалната война. През последните години това се следи в доста въоръжени спорове - от Сирия, през Украйна, до Нагорни Карабах, пише .

Във войната на Русия против Украйна преоборудвани потребителски безпилотни самолети, считани допреди това за несъответствуващи за приложимост в бойни дейности, бяха пригодени и употребявани за целенасочени и огромни офанзиви. Според военни специалисти тази тактичност е била възприета и от терористите от " Хамас " в офанзивите от 7 октомври против израелски погранични обитаеми места. Тогава бяха употребявани модифицирани комерсиални дронове квадрокоптери, създадени главно от китайските компании DJI и Autel.

Дроновете на " Хамас "

В началото на нашествието си " Хамас " нанесе големи стратегически вреди на израелските отбранителни сили. Организацията е избрана като терористична от Съединени американски щати, Германия, Европейски Съюз, Израел и някои арабски страни. Твърди се, че видеозаписи демонстрират по какъв начин дронове на " Хамас " пускат взривни устройства, изваждайки от строя наблюдателни кули по цялата гранична ограда с Газа, оборудвана с най-модерни сензорни камери. Досега тези уреди в Израел бяха считани за неуязвими.

За да разберем по-добре случилото се в Близкия изток, първо би трябвало да отправим взор към друга война - тази в Украйна. Там комерсиалните летящи устройства, оборудвани с експлозиви, са всеобщо употребявани съвсем от началото на нашествието от февруари 2022 година. В момента и украинските въоръжени сили, и съветската войска ги използват. Нещо повече - с течение на времето фенове също съумяха да приспособяват комерсиалните дронове за фронтовата линия. В Украйна те се употребяват против бойци и бронирани транспортни средства. А в този момент същата тактичност наподобява са копирали и терористите от " Хамас " против военната инфраструктура в Израел.

" Начинът, по който " Хамас " употребява дроновете си, е нов. Не сме го следили по този метод преди " , изяснява Карло Масала от Университета на Бундесвера в Мюнхен пред списание " Шпигел ". Военният специалист счита, че терористите от " Хамас " са копирали това с огромна акуратност от войната в Украйна.

Видеоклиповете, оповестени от пропагандната машина на " Хамас ", също демонстрират по какъв начин дронове поразяват израелски танк " Меркава 4 ", струващ 3,5 милиона щатски $.

While many of the weapons used in the attack were manufactured in Gaza, the recovery of Iranian-made AZ111 mortar round fuses and M112 demolition charges provides evidence that weapons produced in Iran were also used by Hamas to attack Israeli civilians.
— FDD's Iran Program (@FDD_Iran)
Дроновете на " Ислямска страна "

Това, че терористичната организация " Хамас " разполага с дронове, не е вест. Преди смъртоносната офанзива от 7 октомври тя явно е подобрила и запълнила арсенала си, в това число и с комерсиални модели безпилотни апарати. " Те са евтини, леснодостъпни на пазара и могат да бъдат изстреляни от всякъде за секунди по даден маршрут, на практика без предварителни знания. Но броят и мащабите на потреблението на дронове в Близкия изток даже не се приближават до тези в Украйна ", споделя Яир Ансбахер, специалист по безпилотни технологии, представен от израелския бизнес ежедневник " Глоубс ".

Лиран Антеби от Института за проучвания на националната сигурност (ИИНС) в Тел Авив, която повече от 10 години учи потреблението на дронове в спорове, напомня, че за пръв път сходни безпилотни машини са били преоборудвани за офанзиви в Близкия изток. Терористичната организация " Ислямска страна " е употребила доста примитивни летателни устройства против американските сили. " След това видяхме това в Украйна, а в този момент и тук ", изяснява Антеби.

" Хамас " удостовери потреблението на 35 дрона по време на терористичните си офанзиви от 7 октомври. Те обаче са били дронове " Зуари " - лично произвеждане на терористичната организация, кръстени на шефа на програмата за дронове на Хамас. Тунизийският инженер Мохамед Зуари бе погубен през 2016 година.

Кой финансира оръжейната стратегия на " Хамас "?

Много специалисти са уверени, че цялата оръжейна стратегия на " Хамас " съществува само с помощта на финансовата поддръжка и помощ от чужбина. Според отчет на Държавния департамент на Съединени американски щати за тероризма от 2020 година Иран превежда 100 милиона щатски $ годишно на радикални палестински групировки . Самата " Хамас " в никакъв случай не е отричала това, само че е посочвала по-скромна сума.

Според някогашни и сегашни чиновници на разследващи служби от Запада и от Близкия изток, които са били интервюирани от американския вестник " Вашингтон пост ", съдружниците на Иран са подкрепили терористите от " Хамас " с военно образование, логистична и финансова помощ. Тази информация обаче не може да бъде доказана.

Експерта по сигурността Лиран Антеби предлага към този момент да се обръща внимание и на технологиите, употребяващи изкуствен интелект , налични за необятната аудитория. В близко бъдеще терористичните групировки по света могат да стартират да ги употребяват интензивно и злонамерено, предизвестява тя.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР