Използването на атомната енергия за военни цели е престъпление, заяви

...
Използването на атомната енергия за военни цели е престъпление, заяви
Коментари Харесай

Използването на атомната енергия за военни цели е престъпление, заяви папата

Използването на атомната сила за военни цели е закононарушение, съобщи през днешния ден папа Франциск при идването си в Хирошима - японският град, изумен при първата нуклеарна офанзива в историята, съобщи Франс прес.

"Използването на атомната сила за военни цели е закононарушение през днешния ден повече от всеки път, и освен против индивида и негово достолепие, а и против всяка опция за бъдеще в нашия общ дом ", посочи Светият отец в обръщение, отправено от Мемориала на мира близо до мястото, където на 6 август 1945 година е хвърлена първата американска бомба.

Папата дойде от Нагасаки, където уважи паметта на жертвите от американската атомна бомбардировка и на хилядите християни, убити поради вярата си при траяли повече от два века гонения в Япония. От мястото, където избухва атомната бомба на 9 август 1945 година, Франциск прикани за унищожаване на нуклеарните и другите оръжия за всеобщо заличаване. По-късно той отслужи меса пред 35 000 вярващи на бейзболния стадион в града.

На литургията си през днешния ден в Нагасаки папа Франциск се придвижваше с "папомобил ", който не изпуска въглеродни излъчвания, съобщи Асошиейтед прес.

Организаторите оповестиха, че той е употребявал Тойота Мирай с водородно гориво. Със същия модел, оборудван с платформа и перила, той ще пътува и в Токио.

Опазването на околната среда е един от целите на папата и това ще бъде една от тематиките, които той ще разисква в Япония.

Преди литургията на бейзболен стадион в Нагасаки Франциск посети мястото на нуклеарния гърмеж през Втората международна война. Там той прикани международните водачи да се откажат от атомното оръжие и от доктрината за въздържане от времето на Студената война.

Папата се ръкува със сина на фотографа от американската морска пехота, направил фотографията на момче, което носи на ръце мъртвия си брат след атомната бомбардировка. Тази фамозна фотография, отпечатана на картички, съпътстваше антиядреното обръщение на Светия отец през 2017 година.

Тайдж о'Донъл, наследник на Джоузеф о'Донъл, с окачен през врата фотоапарат, разказа срещата като "невероятно прекарване ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР