Изплуват нови имена за кандидати за министри, ДБ взема 2

...
Изплуват нови имена за кандидати за министри, ДБ взема 2
Коментари Харесай

Петков раздава министерства с всички постове

Изплуват нови имена за претенденти за министри, Демократична България взема 2 места
Българска социалистическа партия се натиска за земеделието, туризма и общественото министерство

Вицепремиери за всички

Новата формула за коалиция, само че с подписано съглашение единствено сред обособените обединения с Политическа партия, а не съдружен документ сред четирите парламентарни сили, свари неподготвени централите на Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ и Демократична България. “Синхронът се координира от мандатоносителя. Ние предлагаме да имаме съвет на специалистите по тематики и когато един проблем не може да се реши на експертно равнище, той да се качи на лидерско”, сподели Кирил Петков пред БНР.

“Прехвърляме самодейността за избор на хора към съдружните сътрудници, само че пожелаваме отговорността да бъде ясна по отношение на политиките. Нямаме различия кой кое министерство чака. Всеки един министър ще би трябвало да работи в границите на съдружното съглашение. Затова е значимо всеки един министър да си пристигна с екип”, уточни още Петков.

Новият модел не ръководство не отхвърли обединенията от властта. Четири нови имена за кандидат-министри от Българска социалистическа партия научи “Труд” от хора от “Позитано” 20. За министър на земеделието претендент е Стефан Бурджев, за туризма - Христо Проданов, за общественото - Ирена Анастасова. Бившият евродепутат Момчил Неков пък щял да бъде препоръчан за началник на фонд “Земеделие”.

Вероятно вицепремиерите в кабинета ще са четирима, колкото са и обединенията в бъдещото ръководство. Така слуховете към този момент наместиха лидерката в оставка Корнелия Нинова за позицията вицепремиер.

От “Демократична България” евентуално ще предложат двама министри, споделиха за “Труд” хора от обединяването. След обществено заявения отвод на съпредседателя в оставка на Демократична България Христо Иванов от трибуната на новото Народно събрание, че няма да бъде министър на правораздаването, за този пост може да бъде номинирана Надежда Йорданова, която бе шеф на политическия кабинет на Христо Иванов в Министерство на правораздаването (2014 - 2015 г.) и не можа да влезе в 47-то Народно събрание. Тя е гаранция, че правосъдната промяна ще се случи във типа, в който Демократична България би желала. Йорданова е съавтор на законопроектите за електронно гласоподаване и гласоподаване по пощата, препоръчани от “Демократична България” още през 2018 година

Съпредседателят на “Зелено движение” Борислав Сандов, който не влезе в 47-то Народно събрание, може да стане вицепремиер, отговарящ за климата, или министър на околната среда и водите. Той е прочут с водещата си активност по редица природоопазващи акции, измежду които за опазването на Иракли, възбраната на ГМО в храните и мораториума върху шистовия газ.

За Министерството на районното развиване претендент на Има Такъв Народ ще бъде Гроздан Караджов, някогашен народен представител от “Реформаторския блок” и още по-бивш началник на фондация “Демокрация” при Иван Костов.

От Има Такъв Народ ще предложат за Външно министерство дипломата Димитър Гърдев, интернационален секретар на партията. Като че ли без конкуренция за състезателен министър към този момент е депутатът от Има Такъв Народ Радостин Василев, който беше претендент на Има Такъв Народ за министър на спорта в двата неслучили се кабинета. Министерството на енергетиката също може да стане част от портфолиото на Има Такъв Народ с претендент за министър Александър Николов, някогашен член на управителния отраслов екип в служебния кабинет. Николов беше номиниран за министър в проектокабинета на Има Такъв Народ през август.

От присъединяване на Асен Василев в 120 минути по bTV пък се разбра, че министерствата ще бъдат повече, само че в това време ще бъдат съкратени най-малко 15 % от служителите сега.

В партийните централи пък съглашението ще дойде през днешния ден, а не както бе декларирано по-рано - още в неделя, стана ясно още от думите на Василев. А във вторник щял да приключи формалният развой по одобряването на съглашението, изясни още съпредседателят на “Продължаваме промяната”.

Много маймуни на клона
В 4-партийната коалиция вземат участие 12 партии
Четирипартийната обединения, която се готви да ръководи България, в действителност се състои от 14 партии, сочи информация за записалите се за присъединяване в изборите на 14 ноември партии и обединения в ЦИК.

В мандатоносителя “Продължаваме промяната” са още партиите “Волт” и “Средна европейска класа”, с помощта на които Кирил и Асен се записаха, защото тяхната партия Политическа партия още не е учредена.

В другия съдружен сътрудник “Демократична България” са също три партии - ДСБ, “Да, България” и Зелено придвижване.

Най-много обединения са събрани под шапката на “Позитано” 20. В обединението “БСП за България” са цели 6 партии: Българска социалистическа партия, Политическа партия “Комунистическа партия на България”, Политическа партия “Нова Зора”, Политическа партия Политически клуб “Екогласност”, Политически клуб “Тракия” и Политическа партия АБВ.

Първият Председателски съвет е във вторник
Служебни законопроекти задръстват деловодството на Народното събрание


Служебното държавно управление е подало четири законопроекта още в тържествения първи ден на 47-ото Народно събрание, а в Народното събрание няма нито една образувана комисия.

Служебното държавно управление се пробва да задръсти деловодството на Народното събрание със законопроекти още преди да са конструирани каквито и да било парламентарни комисии, а дептатите даже нямат комисия за разработване на Правилника на работа на 47-ото Народно събрание, разясниха избранници пред “Труд”. Четирите законопроекта, които Министерския съвет е подал в деловодството на Народното събрание още в първия ден на 47-ото Народно заседание отлежават на “Дондуков” 1 още от края на 46-ото Народно събрание, припомниха депутатите.
Първият касае закона за младежта и спорта, вторият - закона за потребителите, както и два текста по закона за изменение и допълнение на Закона за активността на груповите капиталови схеми и на други предприятия за групово вложение и промени в закона за околната среда.

Първият председателски съвет е плануван от шефа на 47-ото Народно събрание Никола Минчев за вторник от 11 часа. Би трябвало депутатите тази седмица да изберат комисията, в която да стартира изработването на новия Правилник за работа. Вероятно избраниците ще бъдат принудени да работят без отмора по Коледа и Нова година, а обичайна дълга почивка да бъде сведена до отмора единствено по формалните неработни дни.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР