Изплува най-уродливото лице на насилието: на навика да бъдеш жертва

...
Изплува най-уродливото лице на насилието: на навика да бъдеш жертва
Коментари Харесай

Панделиева за Бобов дол: Детето е герой!

„ Изплува най-уродливото лице на насилието: на навика да бъдеш жертва и да изпитваш задоволство, че следващият припадък на брутална експанзия е завършил “ – с тези остри думи журналистката Лияна Панделиева стартира пост в персоналния си фейсбук профил. Постът й е във връзка безумната експанзия, която дете от Бобов дол снима.

„ Хиляди, стотици хиляди фамилии живеят от един скандал до различен, сред плесници, ритници, псувни, удари, синини, оттоци и гняв. И това е жанр на живот...за цялостен живот.  

Когато (ако) останат без главния си дразнител, най-често жертвите не знаят какво да вършат с живота си. Затова битата жена от Бобов дол, чието злощастие е снимано от дъщеричката и́, не желае да подаде недоволство против издевателството. „ Какво толкоз – това се случва във всички фамилии! “.

Жертвите на систематична експанзия, обиди и унижения са уверени, че всекидневието наподобява точно по този начин “, споделя Панделиева във връзка изявлението на жертвата Таня. 

„ Момиченцето от Бобов дол, снимало следващото принуждение над майка си, е с късмет да скъса оковите на бруталната взаимозависимост. И този късмет ще се овеществи, в случай че в идните няколко години с нея непрекъснато работи психолог. 

В момента ние сме повече смаяни от реакцията на дамата, жертва на принуждение, а в действителност тематиката е друга: ДЕТЕ, което споделя, че по този начин повече не може! 

Можем единствено да се надяваме, че в този момент самото дете няма да бъде осъдено от майка си, тъй като е споделила клипа. Ако въобще съществува обществена система в България, насилваната жена, дъщерята и бабата би трябвало да бъдат обект на обществена помощ с непрекъснати упътвания. 

И може би тъкмо този случай би трябвало необятно да отвори вратата към същинския ни проблем: ЕЖЕДНЕВНОТО домашно принуждение е надълбоко прикрито, постоянно поколенчески одобрено. 

Темата за опозиция против всяко принуждение би трябвало да стартира от детските градини, от началните класове, би трябвало да бъде разпознавано от децата, би трябвало да бъдат учени по какъв начин да отстояват себе си и да не стават жертви. 

Детето, направило записа, е героят на тази поредна история. И апропо: кученцето, което седи на леглото и гледа, към този момент е СВИКНАЛО на тези подиуми. То просто ги следи за следващ път “, съобщи Панделиева.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР