Изплатени дивиденти за 270 млн. лв. от АЕЦ Козлодуй и

...
Изплатени дивиденти за 270 млн. лв. от АЕЦ Козлодуй и
Коментари Харесай

Дивиденти от АЕЦ и ЕСО осигуриха печалбата на БЕХ за първото тримесечие

Изплатени дивиденти за 270 млн. лева от АЕЦ " Козлодуй " и " Електроенергийния систематичен оператор " (БЕХ) към техния притежател – " Българския енергиен холдинг " (БЕХ), са обезпечили излизането му на чиста облага от 278.7 млн. лева за първото тримесечие на 2021 година За съпоставяне година по-рано енергийният мастодонт е бил на загуба от близо 1.6 млн. лева

Това сочат данните от финансовия доклад за интервала тъкмо преди постоянните парламентарни избори през април. Дружеството, сплотяващо държавните енергийни компании, продължава да ги финансира и задълженията им по вътрешни заеми порастват от 3.359 милиарда лева в края на март 2020 г на 3.439 милиарда лева в този момент. Ръстът на заемите към фирмите от групата се дължи главно на погашение на 30 млн. евро към сдружението за газовата връзка с Гърция, в което БЕХ е съакционер. Парите са по заем от Европейската капиталова банка, провиснал на холдинга за интерконектора.

Няма обаче никакво придвижване по заплащанията на лихвите по заемите , теглени от Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " (МИ2) и " Националната електрическа компания " (НЕК), която е в просрочие на лихви. На всичкото от горната страна в края на юли 2021 година НЕК би трябвало да погаси към БЕХ вкупом над 1 милиарда лева, предоставени ѝ през 2016 година да си уреди остарели борчове към двете така наречен американски електроцентрали, с цел да може да контракти с тях понижаване на цената на изкупувания по дълготрайните контракт ток.

В същото време самият БЕХ има задължения за 1.150 милиарда евро по два облигационни заема. Падежът на единия е през август 2021 година и към този момент стана ясно, че ще се пускат нови облигации за 550 млн. евро за осъществяването на заплащането. Очаква се да се реализиран по-добри лихви от плащаните до момента по над 26 млн. евро годишно или общо до момента 107 млн. евро по облигационния заем, който в този момент ще се урежда в нов заем. По третата облигационна емисия за 600 млн. лева до момента за две години са платени общо 42 млн. евро.

Информацията удостоверява думите на служебния енергиен министър Андрей Живков, че, че с пари от печелившите сдружения се избавят губещите от групата, а лихвите по взетите заеми за отсрочване на решаването на финансовите проблеми на НЕК и Топлоелектрическа централа МИ2 лишават системата от парични запаси.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР