Изплащането на вторите 30 млн. лв. помощи за туристическия бизнес

...
Изплащането на вторите 30 млн. лв. помощи за туристическия бизнес
Коментари Харесай

Вторите 30 млн. лв. за туризма ще бъдат изплатени тази седмица

Изплащането на вторите 30 млн. лева помощи за туристическия бизнес ще стартира през тази седмица. Това разгласи за TravelNews Ирена Георгиева, зам.-министър на туризма.

Средствата са за потърпевшите от пандемията хотели, заведения за хранене, заведения, туроператори, туристически сътрудници, СПА центрове, фитнес зали и други обекти в сектора.

Първият транш беше провиснал в края на предходната година. Заявления за втората помощ са подали 3200 компании, сподели Георгиева. Заповедта на министъра на туризма за класирането се чака до 15 март 2022 година Отпускането на парите ще става сред 16 и 20 март 2022 година, добави тя.

Министерството на туризма отвори за кандидатстване в края на януари втората мярка за даване на безплатни средства на стойност 30 млн. лева по Схема BG-176789478-2021-06 – Предоставяне на безплатни средства за подкрепяне на туристическия бранш за компенсиране на загуби, зародили директно и/или индиректно от рестриктивните мерки в активността на предприятията заради въведените противоепидемични ограничения и приложения към тях.

Безвъзмездните средства ще се дават еднократно и ще се разпределят на симетричен принцип по отношение на броя на подадените и позволени до разглеждане заявки за подкрепяне и осъществения оборот без Данък добавена стойност през 2019 година, само че не повече от 20 на 100 от същия.

Средствата от 6 млн. лева за туроператорите и туристическите сътрудници ще бъдат изплатени доникъде на април, заяви Ирена Георгиева. Те са за възобновяване на парите на клиенти за неосъществени пътувания по време на пандемията. В момента се преглеждат документите на компаниите. Приемът на заявки започва при започване на февруари. Мярката съставлява държавна помощ под формата на директни безплатни средства с общ планиран бюджет от 6 млн. лева

Бенефициенти на помощта са предприятия, които правят туроператорска активност и които имат отговорности към клиенти за неосъществени пътувания през интервала от 1 март 2020 година до 31 декември 2020 година в резултат на зародилата зараза от COVID-19.

Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР