Изплащането на пенсиите и добавките за първия месец на 2022

...
Изплащането на пенсиите и добавките за първия месец на 2022
Коментари Харесай

Плащат пенсиите с 60 лева бонус от 7 януари

Изплащането на пенсиите и добавките за първия месец на 2022 година ще се извърши в интервала сред 7 януари, петък и 20 януари, четвъртък.

Пенсиите ще се изплащат с преизчислен размер в сходство с влезлите в действие на 25 декември м.г. промени в пенсионното законодателство. Това оповестиха от пресцентъра на Националния застрахователен инситут.

Прилаганата в пенсионната формула тежест на годините застрахователен стаж от 1,2 на 100 е изменена на 1,35 на 100 за всяка година застрахователен стаж без преобразяване. Годините стаж с преобразяване, надхвърлящи календарната дълготрайност на зачетения застрахователен стаж, не престават да вземат участие при установяване размера на пенсията с коефициент 1,2.

Минималният размер на главната пенсия за застрахователен стаж и възраст е повишен от 300 лева на 370 лева, като в сходство с него са избрани и нови минимални размери и на останалите типове пенсии, свързани с трудова активност. Нараства и оптималният размер на получаваните една или повече пенсии без добавките към тях - от 1440 лева на 1500 лева, а размерът на обществената пенсия за напреднала възраст към този момент е 170 лева

От началото на годината за хората, разполагащи с Персонален идентификационен код /ПИК/ на Национален осигурителен институт, е налична информация на интернет страницата на института за разпорежданията, постановени за преизчисляването на техните пенсии. Разяснения по отношение на наличието на пенсионните разпоредби във връзка на измененията от 25 декември м.г. са оповестени в рубриката " За клиента/Полезна информация ", както и в менюто " Често задавани въпроси " на началната страница на уеб страницата на института.

С пенсиите за януари 2022 година на пенсионерите ще бъде изплатена разликата сред старите и новите размери на пенсиите за седемте дни от 25-и до 31 декември 2021 година Съгласно разпореждане на Министерския съвет с пенсиите за януари всички пенсионери ще получат и еднократна спомагателна сума от 60 лева към пенсиите си.

Правителството отпусна 100 млн. лева по бюджета на държавното публично обезпечаване за поощряване на имунизацията против COVID-19. Със средствата Национален осигурителен институт ще изплаща еднократна добавка от 75 лева към пенсиите на всички пенсионери със почнал, приключен имунизационен курс или с сложена бустерна доза.

Хората, които до 31 декември 2021 година имат приключен имунизационен курс, ще получат спомагателното заплащане с пенсиите си за февруари т.г. Еднократна добавка от 75 лева ще бъде изплатена и на възрастните, които в интервала от 1 януари до 30 юни 2022 година завършат цялостния имунизационен курс или слагат допълваща доза ваксина.

Същият финансов тласък ще получат и пенсионерите, които слагат първа доза ваксина от 1 януари до 30 юни 2022 година Пенсионерите не би трябвало да подават заявление за приемането на средствата, нито да изпращат зелен документ или други здравни документи до държавните институции. Информацията за хората, които имат право на еднократна добавка, ще се обменя всеки месец по длъжностен път сред Национален осигурителен институт и Министерството на здравеопазването. Допълнителните средства към пенсиите ще се изплащат през месеца, идващ месеца, през който осигурителният институт е получил информация за правоимащите.

Изплащането на сумите посредством пощенските станции ще се прави съгласно направен график, който ще бъде авансово разгласен във всяка една от тях. Преводите на януарските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще бъдат осъществени на 7 януари т.г.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР