Изпитът започва утре, 18 май, в 8:30 часа, а всички

...
Изпитът започва утре, 18 май, в 8:30 часа, а всички
Коментари Харесай

1300 зрелостници от Русенска област се явяват на матура по БЕЛ

Изпитът стартира на следващия ден, 18 май, в 8:30 часа, а всички участници би трябвало да заемат местата си в учебните заведения до 8:00 часа

1297 зрелостници от Русенска област ще се явят на следващия ден, 18 май, на наложителен държавен зрелостен изпит по български език и литература, заяви началникът на Регионалното ръководство на образованието - Русе доктор Росица Георгиева. Изпитът стартира в 8:30 часа, а всички участници би трябвало да заемат местата си в учебните заведения до 8:00 часа.

Зрелостниците би трябвало да носят документ за идентичност, служебната записка. Пише се единствено с черен химикал. Квесторите, консултантите и педагогическите експерти, ангажирани с провеждането на матурата, са над 1000.

Между две разнообразни тематики ще избират зрелостниците тази година на матурата по български език и литература според от това дали ще пишат есе, или интерпретативно съчинение. Съчинението ще бъде по проблем от една или няколко произведения на изучавани създатели. Формулировката за есе ще включва житейски проблем, залегнал в едно или в няколко литературни творби, или подобен, който не е привързан с живописен текст.

За разлика от предходни години, творбите, включени в изпита, са 27, а не 97. Всички те са изучавани.

Общият брой на въпросите остава неизменен – 41. С избираем отговор към този момент ще бъдат единствено 22 от тях – с осем по-малко от предходната година. 16 са дилемите с къс свободен отговор. Други две ще са за основаване на текст в границите на четири-пет фрази.

И през тази година оптималният брой точки на матурата ще е 100. Съчинението или есето ще носят най-вече 30 т., а затворените въпроси – 22 т. Изпитът се счита за изискан при най-малко 30 т., които носят оценка „ Среден (3) “. Досега за това бяха нужни 23 т., които можеха да се съберат от въпросите с избираем отговор.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР