Изпитана рецепта за Класическа паста Болонезе, каквато с удоволствие бихме

...
Изпитана рецепта за Класическа паста Болонезе, каквато с удоволствие бихме
Коментари Харесай

Класическа паста Болонезе

Изпитана рецепта за Класическа паста Болонезе, каквато на драго сърце бихме хапвали всеки ден

Необходими Продукти

● телешка кайма - 250 г
● говежда кайма - 250 г
● лук - 1 междинна глава жълт
● чесън - 2 скилиди
● моркови - 1 бр
● селъри - 2 дълги стръка
● червени чушки - 1 бр
● доматен сок - 500 - 600 мл компактен
● доматено пюре - 2 с.л.
● босилек - връзка
● алено вино - 100 мл изсъхнало
● сол
● черен пипер - прясно надробен
● канела - щипка
● дафинов лист
● мащерка - щипка - две
● риган
● пеперончино - щипка - две
● зехтин - за готвене
● масло - кубче
● пармезан

Начин на подготвяне

Нарязват се на ситни кубчета лукът и чесънът, по-късно се подготвят също на ситно морковът и чушката - също на доста дребни кубчета. Отделят се листата на босилека, а стъблата /избират се тези, които са крехки/ се нарязват на доста ситно.

Двата стръка селъри се нарязват на части и се слагат във вряща вода. Сваряват се до омекване, отцеждат се и също се нарязват на доста дребно.

В дълбока тенджера се сипва зехтин за готвене - към 4-5 с.л., и кубче хубаво масло. Сгорещява се на сдържан котлон, изсипва се наситненият лук и чесън, разбърква се за 1 минута и се прибавя цялата кайма.

При непрестанно безредие се довежда до трохи. Подправя се с щипка-две мащерка, пеперончино, риган, щипка канела, прибавят се стръковете босилек и селърито, посолява се със сол и прясно надробен черен пипер, прибавя се дафиновият лист и се налива виното, разбърква се за 1-2 мин, с цел да поеме сместа аромата на виното.

Изсипва се 2 с.л. доматено пюре и се разбърква, с цел да се запържи за малко, а по-късно се налива сок от плътни италиански домати. Ако се употребява различен тип доматен сок, би трябвало да се добави и 1 ч.л захар, до момента в който италианските домати са задоволително сладки и не е належащо.

Оставя се на мощно сдържан котлон, от 9-та степен на 3-та единствено да къкри за към 40- 45 мин при от време на време безредие.

Сосът би трябвало да остане главно на мазнината от зехтина. Накрая на готвенето се прибавят накъсани на едро босилековите листа. Сваля се от котлона.

Пастата по желание, може да са талиатели, спагети или различен тип, се сварява по напътствието. Отцежда се и се налива струйка зехтин, разбърква се. По италиански фасон се прибавя цялата към соса, разбърква се хубаво и по този начин се сервира с щедро настърган пармезан.

Сервирам я настрана сварената паста в паница и я обливам със сос от каймата, по желание е, и настърган пармезан.

Инфо: My Food Memories - Gennaro Contaldo

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР