Изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов поискал достъп до

...
Изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов поискал достъп до
Коментари Харесай

Славов: Сарафов поиска достъп до помещенията на главната прокуратура, докато Гешев още е там

Изпълняващият функционалностите на основен прокурор Борислав Сарафов изискал достъп до пространствата на основната прокуратура, до момента в който предшественикът му Иван Гешев към момента бил там. Това е станало в петък - денят, в който Сарафов бе определен.

 

Това описа правосъдният министър Атанас Славов по време на чуването си в Народното събрание.

" В същия ден, тогава аз също бях в Народното събрание в петък, получих позвъняване от Сарафов, с цел да му осигуря достъп до пространствата на основна прокуратура, където се оказа, че Гешев в петък, към този момент откакто беше освободен от длъжността основен прокурор, се е намирал. Трябваше да организираме достъпа на Сарафов до пространствата на основна прокуратура ", описа правосъдният министър.

" Аргументите на сътрудниците членове на прокурорската гилдия са, че не може да се допусне нито ден без да има изпълняващ функционалностите на основен прокурор. Това са техните причини, те бяха изложени и на вчерашното съвещание на Висш съдебен съвет. В същото време друга част от членовете на Висш съдебен съвет през цялото време на тази процедура са смятали, че следва пленумът да реализира избора на и.д. основен прокурор ", описа Славов.

Славов беше в Народното събрание за чуване по искане на " Продължаваме промяната - Демократична България ", само че приказва пред зала, в която депутати от обединението отсъстваха. На техните места обаче бяха седнали народни представители от " Възраждане ", без ясна причина. Той показа последователност на събитията, откакто президентът Румен Радев подписа указа за освобождение на Иван Гешев.

Славов изясни, че по проблема с избора на Сарафов има две тези. Според прокурорската гилдия от Висш съдебен съвет не става дума за избор на основен прокурор, по тази причина следва тя да вземе решението кой да извършва краткотрайно длъжността. Според други членове на Висш съдебен съвет в Закона за правосъдната власт няма експлицитна процедура за избор на и.ф на основния прокурор и на шефовете на Върховен касационен съд и Върховен административен съд.

" В единия случай имаме пояснение на закона, в другия случай би трябвало да създадем и да използван прилика на закона ", сподели Славов. Той изясни, че разногласието не е формалистичен, а от него зависи кой ще е способният орган - прокурорската гилдия или пленумът на Висш съдебен съвет. Славов обърна внимание, че най-сходната процедура е тази по желание на основен прокурор, което прави пленумът на Висш съдебен съвет.

Славов изиска Върховен административен съд да се произнесе легален ли е бил изборът на Сарафов. Като и ръководителят му изрази тезата, че това е подготвеност на прокурорската гилдия.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР