Изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов поискал достъп до

...
Изпълняващият функциите на главен прокурор Борислав Сарафов поискал достъп до
Коментари Харесай

Атанас Славов: Сарафов поиска достъп до главна прокуратура, преди Гешев да я е напуснал

Изпълняващият функционалностите на основен прокурор Борислав Сарафов изискал достъп до пространствата на основната прокуратура, до момента в който предшественикът му Иван Гешев към момента бил там. 

" Аргументите на сътрудниците на прокурорската гилдия са, че не може да се допусни нито ден без да има изпълняващ функционалностите на основен прокурор. Това са техните причини, те бяха изложени и на вчерашното съвещание на Висш съдебен съвет. В същото време друга част от членовете на Висш съдебен съвет през цялото време на тази процедура са смятали, че следва пленумът да реализира избора на и.д. основен прокурор ", описа Славов.

" В същия ден, тогава аз също бях в Народното събрание в петък, получих позвъняване от Сарафов, с цел да му осигуря достъп до пространствата на основна прокуратура, където се оказа, че Гешев се е намирал. Трябваше да организираме достъпа на Сарафов до пространствата на основна прокуратура ", описа правосъдният министър.

Славов изясни, че по проблема с избора на Сарафов има две тези. Според прокурорската гилдия от Висш съдебен съвет не става дума за избор на основен прокурор, по тази причина следва тя да вземе решението кой да извършва краткотрайно длъжността. Според други членове на Висш съдебен съвет в Закона за правосъдната власт няма експлицитна процедура за избор на и.ф на основния прокурор и на шефовете на Върховен касационен съд и Върховен административен съд.

" В единия случай имаме пояснение на закона, в другия случай би трябвало да създадем и да използван прилика на закона ", сподели Славов.

" Няма да предлагам имена за основен прокурор. Моята цел е друга: да стартира да се ползва конституционната смяна от 2015 година във връзка с Висш съдебен съвет. Първо би трябвало да се извърши конституционна промяна, касаеща функционалностите прокуратурата, след което промяна на функционалностите на основния прокурор ", предложи Славов. 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР