Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов изпрати

...
Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов изпрати
Коментари Харесай

Нарушения при разследването: Сарафов поиска наказания за прокурори и следователи по „Осемте джуджета“

Изпълняващият функционалностите основен прокурор на Република България Борислав Сарафов изпрати седем оферти до Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет за налагане на дисциплинарни санкции на четирима прокурори и трима следователи по проблема „ Осемте джуджета “, оповестиха от пресцентъра на прокуратурата.

По предписание на Борислав Сарафов на 4 август 2023 година бе предоставено на екип от прокурори от Апелативна прокуратура-София осъществяването на инспекция на всички прокурорски преписки и досъдебни производства, свързани с проблема, добил социална известност като „ Осемте джуджета “, включително инспекции за правилността и законосъобразността на постановлението от 05.05.2021 година, с което е предписан отвод за формиране на досъдебно произвеждане. 

Външното ни министерство е изпратило нота дали лицето се намира в ОАЕ

Проверката е установила голям брой нарушавания на следователите и наблюдаващите прокурори по обезпечаване на навреме, законосъобразно и сполучливо осъществяване на следствието и събиране в най-кратък период на нужните доказателства за откриване на обективната истина по формираните досъдебни производства в закритата вече Специализирана прокуратура. Докладът от инспекцията е предаден на отдел 06 „ Административен “ във ВКП за мнение по отношение на съществуването на съображение за дисциплинарна отговорност по реда на Закона за правосъдната власт (ЗСВ).

Петър Петров не е открит, счита се, че се укрива в чужбина

Проверяващият екип е заключил, че позволеното бездействие (за интервали сред една и две години) от страна на магистратите по седем прокурорски преписки е довело до безпричинно закъснение на производствата. 

С оглед констатациите от инспекцията и.ф. основен прокурор предлага на Прокурорска гилдия на Висш съдебен съвет да образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарно наказване по член 308, алинея 1, т. 2-6 от Закон за съдебната власт по отношение на прокурорите Дилян Деянов, Ивета Маркович, Кирил Пейчинов и Мирослав Илиев, както и по отношение на следователите Светлана Стоянова-Вайзе, Нели Тодорова и Петранка Рабаджиева. 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР