Изпълняващият функциите главен прокурор на Борислав Сарафов внесе предложение до

...
Изпълняващият функциите главен прокурор на Борислав Сарафов внесе предложение до
Коментари Харесай

Борислав Сарафов иска окончателно уволнение за Владимир Чавдаров

Изпълняващият функционалностите основен прокурор на Борислав Сарафов внесе предложение до Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет за налагане на дисциплинарно наказване – дисциплинарно освобождение от служба, на Владимир Чавдаров – прокурор в Апелативна прокуратура-Варна.

Чавдаров е предаден на съд с обвинителен акт на Софийска градска прокуратура (СГП), импортиран в Софийски градски съд (СГС) на 24.08.2023 година

Той е притеглен към наказателна отговорност за това, че в качеството си на апелативен прокурор на Варна е държал огромно количество (335 бр.) муниции за огнестрелно оръжие без да има съответно позволение за това.

Във връзка с формираното против прокурор Чавдаров досъдебно произвеждане с решение на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет от 15.08.2023 година, той е отхвърлен краткотрайно от служба за период от 4 месеца до привършване на наказателното произвеждане против него.

В предлагането на основния прокурор за дисциплинарно освобождение на Чавдаров като прокурор в Апелативна прокуратура-Варна се показва, че откритото държане без съответно позволение на огромно количество муниции, както и последвалите дейности по привличане на магистрата в качеството на обвинен и предаването му на съд за осъщественото, са необятно отразени в националните медии и електронни уеб сайтове в отрицателен за него и Прокуратурата на Република България аспект.

Главният прокурор показва, че статутът на Чавдаров като прокурор, заемащ все още на осъществяване на действието управителна служба – апелативен прокурор на гр. Варна, изисква висок морал, честност, поддържане на доверието в обществото и отбягване на всички дейности, които могат да накърнят достолепието на специалността и да застрашат репутацията на магистратите.

Допуснатите от магистрата нарушавания опонират на пет разпореждания от Кодекса за етично държание на българските магистрати, отличават се с висока степен на социална укоримост и по тази причина следва да се ангажира неговата дисциплинарна отговорност, се показва в предлагането на Борислав Сарафов.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР