Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов внесе предложение до Висшия

...
Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов внесе предложение до Висшия
Коментари Харесай

Сарафов внесе предложение до ВСС за дисциплинарно производство срещу прокурор от ВКП

Изпълняващият функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов внесе предложение до Висшия правосъден съвет (ВСС) за формиране на дисциплинарно произвеждане против прокурора от Върховната касационна прокуратура (ВКП) Максим Колев поради редовно закъснение на преписки, оповестиха от пресцентъра на прокуратурата. Искането е направено въз основа на инспекция на работата на прокурора, осъществена от отдел „ Административен “ на ВКП, която е открила закъснение на прокурорски преписки в интервала 1 януари 2022 година - 12 юли 2023 година

Според отчета прокурор Колев се е произнесъл или подхванал дейности със забавяне в период до 2 месеца по 34 случая, а със забавяне над 6 месеца - по 69 случая, като в 22 от тях забавянето е от и над 1 година. Преписките са му били предоставени, до момента в който е бил в отдел „ Специализиран “, и по-конкретно в групата, която проверява корупционни закононарушения. Към момента той е в екипа на отдел „ Съдебен “ към ВКП. В профилирания отдел прокурорът е следил преписки с фактическа и правна трудност при забележителна натовареност, която е надвишавала близо два пъти междинната натовареност на прокурорите там. 

При спомагателна инспекция са открити 103 случая, свързани с 98 прокурорски преписки, по които в същия интервал Максим Колев се е произнесъл освен отвън законоустановените, само че и отвън рационалните периоди предвид на спецификата на работата, с която е бил претрупан, се отбелязва в известието.

Конкретните преписки и констатациите за всяка от тях са изброени детайлно в предлагането до Прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, като се показва, че забавеното изговаряне по тях „ съставлява редовно неспазване на периодите, планувани в процесуалните закони “ и е нарушаване на Закона за правосъдната власт.

На 13 септември, след инспекция, разпоредена от Борислав Сарафов, прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет образува седем дисциплинарни производства против четирима прокурори и трима следователи, свързани с проблема " Осемте джуджета ". Прокурорската гилдия образува дисциплинарни производства против Нели Тодорова, Светлана Стоянова-Вайзе, Петранка Рабаджиева - следователи в Следствения отдел при Софийската градска прокуратура; Ивета Маркович от  Окръжната прокуратура в София; Дилян Деянов - прокурор от Окръжната прокуратура в Перник; Мирослав Илиев от Окръжната прокуратура в Бургас и Кирил Пейчинов - прокурор във Военно-окръжната прокуратура в София. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР