Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов също дължи обяснение за

...
Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов също дължи обяснение за
Коментари Харесай

Искрен Арабаджиев: Гешев и Сарафов са двете страни на една и съща монета

Изпълняващият функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов също дължи пояснение за проточваните с години каузи и неочакваното активизиране на прокуратурата след поръчката за предварителното освобождение на. Това съобщи в " Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия депутатът от " - Демократична България " Искрен Арабаджиев.

" Отговорът, който дължи прокуратурата и Сарафов, също е, тъй като той беше компактно зад Гешев години наред - за какво тези каузи не са проверяваха и нямаше развиване по тях преди години, а в този момент се отключиха за няколко седмици ", уточни той.

ПП-ДБ изиска оставката на Сарафов незабавно откакто беше определен за изпълняващ функционалностите основен прокурор. Според Арабаджиев този състав на Висш съдебен съвет не е законен за тази задача, а методът, по който е определен Сарафов е стеснителен.

" Този Висш съдебен съвет, който избра Гешев, години наред не намираше съображение да го смъкна и в този момент като по команда смъква Гешев, той съгласно нас е нелегитимен. Първо, нас ни тормози органът, който взе решението ден откакто излезе указа на президента - прокурорската гилдия, а не пленума, тъй като има индикации, че това решение би трябвало да се вземе от пленума на Висш съдебен съвет. Второ - бързината на процедурата, която се случи, критериите, по които беше определен и самата персона.

Този ход с смяната на Гешев и слагането на Сарафов, за мен Гешев е единствено пешка на шахматната фигура, която беше свалена. Гешев и Сарафов са двете страни на една и съща монета. Това не покачва доверието в прокуратурата. Беше належащо да се направи мудна социална полемика и във Висш съдебен съвет за това кои са лицата, които могат да дадат смяна в работата на прокуратурата ", съобщи Арабаджиев.

" " към момента няма изрично мнение по въпроса би трябвало ли да се отстрани фигурата на основния прокурор в правосъдната система като цяло. Очакват комисията по конституционни въпроси да ревизира дали за сходна стъпка не е належащо свикването на Велико национално заседание. Готови са да поддържат и фрапантно орязване на пълномощията на основния прокурор като ролята му се резервира само по методическото управление на прокуратурата.

" Орязване на пълномощията на основен прокурор също е вид. Както в правосъдната система няма основен арбитър, не е резонно да има и основен прокурор. Трябва да се ревизира дали за премахването на фигурата на основния прокурор е нужно Велико народно събрание, само че пълномощията му би трябвало да бъдат мощно орязани и да дадем независимост на всеки един прокурор да има независимостта да организира наказателно произвеждане ", уточни Арабаджиев.

Относно избора на Делян Певески за член на комисията по конституционни въпроси Арабаджиев посочи, че ПП-ДБ е срещу, само че се преценява с решението на Движение за права и свободи в името на нуждата от правосъдна промяна.

" Разбира се, че сме сериозни към Движение за права и свободи. Пеевски е предлагането на тяхната парламентарна група за член на комисията. Ние изразихме противоречие, тъй като считаме, че ярки политически фигури не е належащо да са в тази комисия и могат да попречат на процеса. Но в последна сметка това беше решение на Движение за права и свободи и ние се вземане предвид с това, тъй като въпреки всичко желаеме тя да се осъществя. Да дадем късмет на придвижването, в случай че в действителност желаят да се освободи правосъдната система от въздействие, да се случи ", сподели той.

Съвсем скоро Министерство на финансите ще разгласява за публично разискване план на Бюджет 2023 с 3% недостиг сподели още Искрен Арабаджиев. Работи се и по управническата стратегия на кабинета.

Подготвя се сериозна промяна при издаването на решения за ТЕЛК.

" У нас има издадени 600 000 ТЕЛК - решения и съществени подозрения за корист. Замислили сме промяна в ТЕЛК-овете, тъй че парите да отиват при фактически нуждаещите се, а не при тези, които са си изкарали документ ", съобщи той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР