Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов поиска и получи оставката

...
Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов поиска и получи оставката
Коментари Харесай

Първа оставка след случая с жестоко нападнатото момиче в Стара Загора

Изпълняващият функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов изиска и получи оставката на прокурор Георги Видев като заместител административен началник на Окръжна прокуратура-Стара Загора, оповестиха от прокуратурата.
На среща в Съдебната палата в София с управлението на Окръжна прокуратура-Стара Загора основният прокурор изрази остро отвращение от сериозните пропуски, позволени в работата на прокурор Видев при определянето на мярката за процесуална насила по отношение на обвинения Георги Георгиев в правосъдно съвещание на Окръжен съд-Стара Загора на 5 юли 2023 година по отношение на нападението над 18-годишно момиче.
Георги Видев не има нужните професионални и управнически качества, с цел да заема поста на заместник-окръжен прокурор на Стара Загора, съгласно Сарафов. По негово предписание екип от прокурори при Върховна касационна прокуратура ще извърши цялостна инспекция на работата на Георги Видев, както и на прокурор Десислава Първанова от РП-Стара Загора за интервал от две години.
Борислав Сарафов чака от управлението на Окръжната прокуратура в Стара Загора да сътвори организация и условия за цялостно и задълбочено следствие на случая, както и за приключването му в къси периоди за обезпечаване на правдивост.
Към момента по отношение на обвинения Георгиев се водят две досъдебни производства – за нанасяне на междинна телесна щета и за закана с ликвидиране. На Окръжния прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов бе разпоредено, прокуратурата, взаимно с органите на Министерство на вътрешните работи, да обезпечи отбрана на всички очевидци и лица, съдействали в хода на следствието.
Възложени са и инспекции по изказвания за други осъществени закононарушения против личността на територията на Стара Загора и региона. При установяването на задоволително данни и събирането на доказателства следва причинителите на незаконните действия неотложно да бъдат привлечени към наказателна отговорност, показват от прокуратурата.
Припомняме, че нападението над 18-годишното момиче от Стара Загора е станало в края на юни, само че казусът закупи необятен публичен отзив преди дни. Задържан е 26-годишният Георгиев, на който са повдигнати две обвинявания - за нанасяне на междинна телесна щета и за закана за ликвидиране, по което съдът го остави през вчерашния ден за непрекъснато в ареста. По делото се събират още доказателства, предстоят и още медицински експертизи. Протести се проведоха в няколко града в страната - в поддръжка на потърпевшото момиче и против насилието над дами.
БТА 
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР