Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов няма да се яви

...
Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов няма да се яви
Коментари Харесай

И Сарафов, и Цацаров отказаха да се явят на изслушване пред комисията за Нотариуса

Изпълняващият функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов няма да се яви на чуване пред краткотрайната парламентарна комисия по проблема за инспекция на обстоятелства и условия по проблема " Нотариуса ".

В писмо до ръководителя на комисията Никола Минчев Сарафов посочи, че след встъпването му в служба като основен прокурор са подхванати дейни дейности по изясняване ролята на Мартин Божанов и негово нерегламентирано влияние в служебната активност на настоящи магистрати.

Сарафов припомня за инспекцията, която разпореди в Софийска районна прокуратура и апелите към ръководителя ѝ Невена Зартова да подаде оставка.

Изтъква и, че е упълномощил инспекция на всички прокурорски преписки следз открита информация от 2020 година, установяваща „ позволени груби престъпления “ от страна на наблюдаващите прокурори по двете досъдебни производства на Специализирана прокуратура, свързани с проблема „ Осемте джуджета “.

" Бих желал да поясня, че според член 84, т. 16 от Конституцията не разполагам с пълномощия да дава детайлна информация по съответни преписки и досъдебни производства.

Същевременно с оглед признатия от 49-ото Народно заседание Закон за изменение и допълнение на Конституцията, обнародван в Дъждовни води бр. 106 от 22.12.2023 година, пълномощията на основния прокурор бяха лимитирани в забележителна степен и в качеството ми на и.ф. основен прокурор не разполагам с информация по относими към предмета на активност на Комисията преписки и досъдебни производства ", показва Сарафов.

Той акцентира, че намирам за безусловно недопустимо отправянето на неподкрепени с обстоятелства и доказателства мнения и обвинявания към българските магистрати от страна на част от народните представители във формата на краткотрайната парламентарна комисия.

" В рамките на извършените досега съвещания магистрати бяха унижавани обществено за реализиране на персонални, политически и други ползи. Нещо повече, някои от народните представители намерено минават границите на положителния звук и образование.

Убеден съм, че представляваната от мен институция ще даде отговор на поставените от обществеността и народните представители въпроси, като изнесените в общественото пространство обстоятелства ще бъдат тествани със средствата на наказателния развой и при съблюдаване на правилата за обективност, всестранност и цялост на следствието ", се споделя в писмото на Сарафов.

По информация на Българска национална телевизия някогашният основен прокурор Сотир Цацаров също е отклонил поканата да взе участие в чуването пред парламентарната комисията по проблема " Нотариуса ".

Преди дни стана ясно, че поканата е отклонил и някогашният основен прокурор Иван Гешев, който е обяснил отхвърли си с задължения в чужбина.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР