Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов на заседание на съдийската

...
Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов на заседание на съдийската
Коментари Харесай

Борислав Сарафов: Двама прокурори са получили залахи за живота си

Изпълняващият функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов на съвещание на съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС) заяви, че двама прокурори са получили закани за живота си. 

Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет изслушва изпълняващия функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов и проверяващия публицист и съосновател на фондация „ Антикорупционен фонд “ Николай Стайков. Поводът е информация за частен клуб на Мартин Божанов – Нотариуса, посещаван от магистрати.

В неделя на 11 февруари получих отчети, че двама прокурори от градската прокуратура са получили опасност за живота си, уточни Сарафов. Единият е получил патрон в пощенската си кутия. Обвинителят намерил патрона след разходка със фамилията си. Друга негова сътрудник, също в неделя, прибирайки се, пред входната врата на жилището й разкрила кръст от клончета, сподели Сарафов. Според него това е съответен проект и предизвестие да внимават в работата си, да не бъдат дейни в активността си. Тези случаи не можем да извадим от подтекста на обстановката сега, уточни той. И добави, че ще изиска защита за тях от правосъдния министър.

На собствен ред министърът на правораздаването Атанас Славов съобщи, че неотложно ще бъде задействан механизмът за отбрана на магистрати.

“Обществената вакханалия със закани против магистрати би трябвало да спре. Разследването би трябвало да завърши, без сътрудниците да се въздействат от закани против тях ”, сподели Сарафов.

Не разполагам с достоверна и тествана информация, сподели и.ф. основен прокурор Борислав Сарафов в отговор на въпрос от ръководителя на Върховния касационен съд (ВКС) Галина Захарова, по време на чуване в Съдийската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС), за това дали той има данни за съществуване на частни клубове, магистратско въздействие, на съмнителни контакти сред съдии и престъпно проявени лица или лица с тежки репутационни зависимости. 

Сарафов добави, че всяко име, което би загатнал през днешния ден, би лежало на клюки и догадки. „ Не е моментът в този момент да се организира лов на вещици, т.е. да гоним неуместните и да закриляме комфортните “, съобщи Борислав Сарафов. По думите му би трябвало да се подходи правилно и обективно, стъпвайки на тествани обстоятелства, и в случай че се постанова, системата да бъде освободена от тези магистрати, които петнят името на институцията.

Сарафов уточни, че в случай че в границите на следствието за проведена незаконна група, част от която е Божанов, основана за оказване на напън на магистрати, за имотни измами и пране на пари, се открият такива обстоятелства и условия, той би могъл да показа отчет пред Висш съдебен съвет. Също и да направи предложение за дисциплинарни санкции на магистрати.

По време на чуването Борислав Сарафов показа информации за работата на прокуратурата по досъдебни производства, формирани по сигнали за упражняван напън против съдии. Той заяви, че има две преписки. Едната е от 2017 година, формирана в Софийска градска прокуратура, към която е привързан и сигнал от арбитър Цветко Лазаров. По нея е предоставена инспекция на Главна дирекция “Борба с проведената престъпност ” (ГДБОП), след това има отвод от формиране на досъдебно произвеждане, като актът не е бил проверяван по реда на инстанционния надзор. На 6 февруари Върховната касационна прокуратура е указала на апелативната прокуратура да извърши инспекция на отхвърли.

Втората кореспонденция е от 2022 година, тя е формирана по данни от ГДБОП, като на идната година е формирано и досъдебно произвеждане и е привързан сигнал от арбитър Владислава Цариградска. Разследването не е завършило, по него се правят дейни процесуално-следствени дейности, уточни Сарафов.

Сарафов напомни, че е разпоредил инспекция на законосъобразността на наложените отводи за формиране на досъдебни производства и прекратяването на преписки, свързани с Мартин Божанов. Също по този начин е назначил и проверка на част от делата в Софийска районна прокуратура.
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР