Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов е бил обект на

...
Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов е бил обект на
Коментари Харесай

Над 20 проверки на Сарафов не са открили никакви нарушения

Изпълняващият функционалностите основен прокурор Борислав Сарафов е бил обект на над 20 инспекции в границите на последната година, заяви, базирайки се на източници от Висшия правосъден съвет:

В сряда на уеб страницата на съвета бе оповестена информация, съгласно която против Сарафов „ няма висящи и неприключили наказателни производства “. Документът е подписан от ad hoc прокурора Даниела Талева, която има пълномощието да проверява сигнали против обвинител №1 и неговите заместници.

Талева, която е углавен арбитър в Софийски градски съд, бе определена на инцидентен принцип, откакто през май м.г. влязоха в действие законовите ремонти, които разрешиха арбитър да бъде преназначаван за прокурор, с цел да може да прави самостоятелни профилирани инспекции против управлението на прокуратурата.

Една от въпросните над 20 инспекции е свързаната с „ Осемте джуджета “ – едноименен ресторант, който преди пет години е бил стопанисван от някогашния следовател Петър Петров-Еврото. От година и половина Петров е в неопределеност и се търси, а в границите на сегашния мандат на Сарафов като и.ф. основен прокурор Пепи Еврото даже се снабди и с обвиняване. Бившият следовател се укри, откакто в края на мандата на предходния основен прокурор Иван Гешев бе формирано следствие, съгласно което Еврото и магистрати са взели участие в скрит план против него. Даниела Талева е проверявала точно този проблем и в следствие открива, че по досъдебното произвеждане няма никакви данни Борислав Сарафов да е направил закононарушение, нито да е имал близки контакти с Пепи Еврото. В последна сметка следствието е прекъснато, както от Талева, по този начин и от прокурор от Софийска градска прокуратура във връзка с останалите магистрати.

Талева е проверявала Сарафов и поради фотографията, на която се вижда по какъв начин той се здрависва с Петър Петров в ресторанта „ Осемте джуджета “. На фотографията, правена преди 2019 година се вижда брачната половинка на обвинител №1 и даже едно от децата му. Тази инспекция открива, че фотосът е изработен доста преди да станат известни разкритията по адрес на някогашния следовател. Пред бТВ тази седмица някогашният градски прокурор и сегашен юрист Николай Кокинов дефинира историята със фотографията на Петров и Сарафов като „ долнокачествен компромат “. Още през май 2023 година и Сарафов изясни в детайли, че е бил извикан в ресторанта на някогашния следовател от неговия предходник Иван Гешев, който обаче по този начин и не се е появил на срещата.

Никакви данни за нарушавания и закононарушения не са открити и по инспекция, обвързвана с изявления в уеб страниците BIRD и Биволъ, в които се твърдеше, че близки на Сарафов имали голям брой парцели.

Оказва се, че това са единствено дребна част от сигналите, по които и.ф. основен прокурор е бил обект на инспекции в границите на последната година от ad hoc прокурора Даниела Талева. Срещу Сарафов имало сигнали даже от двама пандизчии – от един рецидивист, прочут с прякор на земноводно животно, и от Герман Костин, наказан до живот за двойното ликвидиране на майка и дете.

Равносметката сочи, че Сарафов е бил обект на две досъдебни производства, които са прекъснати поради липса на данни за осъществени закононарушения.

По други 20 инспекции са постановени отводи, още веднъж поради неналичието на данни за осъществени незаконосъобразни дейности. Част от тях даже са обжалвани от подателите на сигналите пред две правосъдни инстанции - Софийски градски съд и Апелативен съд-София. Резултатът - другите правосъдни сформира удостоверяват отводите на специфичния прокурор Талева.

В последна сметка в разгара на процедурата за избор на идващ основен прокурор се оказва, че Борислав Сарафов е най-проверяваният магистрат у нас. При това по специфичен ред и от особено акредитиран арбитър, който въпреки да се води прокурор е самостоятелен от държавното обвиняване.

Въвеждането на механизъм за надзор над основния прокурор и неговите заместници беше подкрепено от Европейската комисия, въпреки съществуването на този механизъм да е противоречиво и до през днешния ден.

Проблемът е, че без значение кой е основен прокурор или негов заместител, то той се оказва обект на непозволен напън посредством непрестанно производство на сигнали на база доноси. Абсурдното е, че този инструмент явно работи насърчително даже за закоравели нарушители, наказани за убийството на дете, които получават привилегия да пратят сигнал даже против обвинител №1.

Какво остава, в случай че обиден от съществено следствие за корупция и корист с власт, реши да зарине с доноси ad hoc прокурора против управлението на държавното обвиняване, изключително в случай че някой не се харесва на някого.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР