Изпълняващият длъжността премиер на Армения Карен Карапетян отхвърли предложението на

...
Изпълняващият длъжността премиер на Армения Карен Карапетян отхвърли предложението на
Коментари Харесай

Арменският премиер отказа да преговаря с опозицията за край на кризата

Изпълняващият длъжността министър председател на Армения Карен Карапетян отхвърли предлагането на опозиционния лидер Никол Пашинян да договарят тази заран за политическото бъдеще на страната, заяви държавен представител, представен от " Франс прес " и Българска телеграфна агенция.

Карапетян " счита, че договаряния, в които едната страна диктува своя дневен ред на другата, не може да бъдат считани за договаряния ", изясни представителят Арам Араратян. " Изпълняващият длъжността министър-председател счита за безперспективно да взе участие в " договаряния ", които не дават опция да се откри решение " на рецесията, разтърсваща от две седмици кавказката страна, акцентира той.

Снощи Пашинян съобщи пред хиляди свои последователи, събрали се на протест в Ереван, че е единственият вероятен претендент за премиерския пост в Армения. " Ако не бъда определен за министър председател, в Армения въобще няма да има министър председател ", увери той.

Армения е разтърсена от политическа рецесия от средата на месеца, откогато започнаха митинги против дългогодишния президент Серж Саргсян поради избирането му за министър председател в Народното събрание. Саргсян подаде оставка след дни на поста и разгласи, че ще напусне лидерския пост на ръководещата Републиканска партия на Армения (РПА), а опозиционният политик и лице на митингите Никол Пашинян изиска идващият министър председател да е " от народа " и разгласи подготвеност да заеме поста.

Отново на митинг

По-малко от ден откакто прикани протестиращите да сложат завършек на " гражданското непокорство ", което самичък свика в първите дни на демонстраците, Пашинян изиска демонстрацията да продължи. След като изиска от поддръжниците си да се изтеглят от улиците и да разрешат да се възвърне придвижването в Ереван поради планувания избор на министър председател в Народното събрание, той изясни пред последователи, че отводът на Карапетян от договаряния изисква митингите да продължат.

" Това значи, че РПА (Републиканска партия на Армения) не разбра. Вчера и оня ден споделиха, че са подготвени на договаряния без каквито и да било условия. Но, както виждате, мястото на господин Карапетян се заема от раницата ми, " изясни Пашинян на мястото, където очакваше да стартират договарянията.

 Никол Пашинян.
Никол Пашинян.

Пашинян даде обещание, че " стотици хиляди жители ще излязат на улиците на 1 май в деня на гласуването на кандидатурата на новия министър председател. " При настоящето съответствие на силите в Народното събрание обаче на Пашинян би му била нужна поддръжка от депутати на РПА, с цел да бъде определен. Карапетян изключи сходна опция.

Между Ереван и Москва

Междувременно съветски медии оповестиха през вчерашния ден, че арменска делегация е била на среща с съветския външен министър Сергей Лавров в Москва. Освен това Кремъл заяви, че съветският президент Владимир Путин е разговарял с премиера Карапетян по телефона.

Днес съгласно източници на организацията депутати от съветската Дума са в Ереван, водени от ръководителя на комисията за въпросите на Общността на самостоятелните страни (ОНД), Леонид Калашников.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР