Изпълняващият длъжността датски министър на отбраната Тролс Лунд Поулсен заяви

...
Изпълняващият длъжността датски министър на отбраната Тролс Лунд Поулсен заяви
Коментари Харесай

Дания е готова да предостави изтребители Ф-16 на Украйна, ако има одобрението на САЩ

Изпълняващият длъжността датски министър на защитата Тролс Лунд Поулсен съобщи в събора, че Дания ще поддържа прехвърлянето на бойни самолети на Украйна. Това обаче ще се случи, единствено в случай че Съединени американски щати, които създават Ф-16, одобрят сходно прекачване.

 

" Искам да кажа, че не мога да си показва, че няма да подкрепим сходна стъпка. Украйна се нуждае от самолети. Повече от всеки път, в случай че желаят да се борят с външната експанзия. Това се отнася и за датските бойни самолети Ф-16 “, уточни Тролс Лунд Поулсен.

 

Преди два дни формалният представител сподели нещо напълно друго, заявявайки, че датската страна не е взела решение да даде датски изтребители. " Правителството към момента не е взело никакво решение по отношение на изтребителите Ф-16 ", уточни тогава той.

 

Междувременно украински водачи скоро ще дойдат в Дания, където ще бъдат подготвени да ръководят и поддържат Ф-16. Обучението ще се организира в базата Скридструп в Ютланд, която министър-председателят Мете Фредериксен посети през май.

 

Дания и Нидерландия са водачи в съдействието за образование на украински водачи. Дания разполага с общо 43 бойни самолета Ф-16, от които 30 са дейна част от военния флот на страната. Сега обаче датските Ф-16 са сменени от по-модерни бойни самолети Ф-35.

 

Дания, дружно със Съединените щати, Англия и Нидерландия, оповестиха прехвърлянето на стотици ракети и системи за противовъздушна защита на Украйна, с цел да оказват помощ за отбраната на инфраструктурата на страната и в поддръжка на настъпателните интервенции на украинската войска.

 

Доставките на ракети за противовъздушна защита и муниции към този момент са почнали, а окончателните доставки ще бъде осъществени през идващите седмици.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР