Изпълняващ длъжноста главен прокурор трябва да е лице с интегритет

...
Изпълняващ длъжноста главен прокурор трябва да е лице с интегритет
Коментари Харесай

Атанас Славов: И.д. главен прокурор трябва да е човек с интегритет

Изпълняващ длъжноста основен прокурор би трябвало да е лице с интегритет и професионализъм, който да бъде избран от Висшия правосъден съвет (ВСС). Това съобщи правосъдният министър Атанас Славов пред ". До този избор ще се стигне, когато президентът Румен Радев реши дали ще подпише указа за освобождение на основния прокурор.

В понеделник, 12-ти юни, правосъдният съвет освободи с 16 гласа " за " Иван Гешев поради изявлението му за " политическия отпадък ". Правосъдният министър изрази вяра Радев да съблюдава записания в Конституцията " рационален период " и в " края на тази, идната седмица " да издаде декрет за освобождение. " Надявам се президентът да не бави. Главният прокурор към този момент е изгубил легитимацията, съдейки от отношението в Страсбург ", съобщи още правосъдният министър.

 99% отхвърлен: Гешев към момента е основен прокурор и какво следва 99% отхвърлен: Гешев към момента е основен прокурор и какво следва

" Моето мнение, до момента в който течеше процедурата по отстраняването на Гешев предходната година, беше, че има доста съществени доказателства, с цел да се вземе решение за премахване. Вероятно по-тежки, в сравнение с нарушаването в този момент. Тогава болшинството във Висш съдебен съвет направи всичко допустимо, с цел да не се вземе такова решение. В настояването на Надежда Йорданова имаше данни за съществено следствие ", съобщи Славов.

Същият състав на този правосъден съвет

Спрямо признатите от Народното събрание промени в Закона за правосъдната власт (ЗСВ), които вкарват механизъм за следствие на основния прокурор, би трябвало бъде разгласен лист на съдиите, които желаят да бъдат пъкъл хок прокурори. Това би трябвало да стане до дни.

Вчера стана известно, че първите закононарушения от основния прокурор Иван Гешев и от заместника му и шеф на Националната следствена работа (НСлС) Борислав Сарафов към този момент са изпратени на ръководителя на Наказателната гилдия на Върховния касационен съд Лада Паунова.

Славов разяснява, че сигналите са изпратени едновременно. Той обърна внимание, че с изключение на листата със съдиите и Министерство на вътрешните работи би трябвало да разгласи кои проверяващи органи ще оказват помощ на прокурора. " Разследването да се прави от дознатели и проверяващи служители на реда, които да са избрани със заповед на министъра ", изясни Славов.

Той повтори поръчката си, че ще насрочи съвещание на съвета, на което да се обсъдят изнесените в границите на процедурата против Гешев данни за напън върху членове на съвета и магистрати.

" Каквото има като доказателства, да бъде изнесено. Ще упорствам за такова съвещание безусловно в идващите седмици, с цел да няма подозрение към членовете на Съвета ", разяснява още Славов.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР