Изпълняването на руска музика на публични места и вносът на

...
Изпълняването на руска музика на публични места и вносът на
Коментари Харесай

Изхвърлят Толстой, Пушкин и Достоевски от учебните програми в училищата в Украйна?

Изпълняването на съветска музика на обществени места и вносът на огромно количество книги от Русия и Беларус вече са неразрешени в Украйна. Решението на Народното събрание в Киев обгръща “произведения на създатели, които са били или са жители на страната агресор ". 

Руските създатели като “авангард " на съветската войска

Още преди началото на войната украинският ефирен водещ и продуцент Игор Кондратюк провежда петиция за възбрана на концертите на съветски реализатори в Украйна, която събра над 25 хиляди подписа. “Руските реализатори би трябвало да останат нежелани в Украйна, до момента в който връзките с Русия не стартират се градят върху другарска основа ", споделя той пред " Дойче Веле ". След анексията на Крим през 2014 година и началото на войната в Донбас, съветската войска стартира да употребява създателите като самобитен авангард, твърди водещият.

Интернет платформите регистрират все по-висок интерес към наличията на украински език. С този интерес създателите на закона оправдават новите забрани, които плануват и изключения: да вземем за пример реализатори от Русия, които осъждат експанзията против Украйна, не попадат под ударите на новите правила. 

И вносът на съветски книги ще бъде стеснен

Другият признат закон не разрешава вноса на книги от Русия, Беларус и окупираните елементи на Украйна. Засегнати са както книгите, които са написани в тези региони, по този начин и трудовете на създатели, които са съветски жители. Изключение се прави за изявленията, които са били издадени преди окупацията. И въпреки всичко литература, която е издадена на съветски език, само че в други страни, може да бъде внасяна в Украйна, стига да получи съответното позволение. Специален съвет ще ревизира вносните книги за антиукраинска агитация. 

В самата Украйна пък е към този момент е неразрешено да се разгласяват създатели, които имат съветски паспорт. Правилото няма да важи за рускоезичните книги, които ще излязат от щемпел преди 1 януари 2023 година. 

“Нито “добрите руснаци ", нито “лошите руснаци " ще могат да се появяват на пазара ", споделя Олександър Красовицки, който е издател и един от съавторите на закона. Според него възбраната е ориентирана главно към създателите с съветско поданство. Но в това число и творбите на Пушкин и Толстой, издадени в Русия, към този момент няма да могат да бъдат внасяни. Ако обаче те идват от друга страна - няма проблем. Съществуват и други изключения: в случай че някой не придвижва повече от 10 екземпляра от избрана рускоезична книга и тя не е в листата на антиукраинската литература, ще може да бъде внасяна.

Камю вместо Булгаков?

Следващата стъпка евентуално ще е премахването на съветската литература от учебните заведения. Работната група в украинското министерство на образованието към този момент предложи 40 съветски и руски писатели и поети да бъдат извадени от образователната стратегия, измежду тях са Толстой, Пушкин, Достоевски и Булгаков. Заместник-министърът на образованието Андрий Витренко разгласи, че “всичко, което е възпявано от “орките ", ще изчезне от програмата по задгранична литература " и уточни съответно “Война и мир ". 

По-късно към листата бяха добавени и други създатели, чиито творби да бъдат сменени. Така да вземем за пример се предлага вместо “Майстора и Маргарита " на Булгаков единадесетокласниците да четат “Чумата " на Албер Камю. Изключение ще се прави за създатели като Гогол, който е роден в Украйна. 

“Не виждам по какъв начин сега може да се преподава за хубостта на съветската лирика "

Писателят Ростислав Семкив предлага въобще да не се учи съветска литература в часовете. “Не виждам по какъв начин сега може да се преподава за хубостта на съветската лирика на учениците. В класните стаи седят деца, чиито домове са били разрушени, които е трябвало да бягат, били са под обстрел или са изгубили родственици ", споделя Семкив. Немската литература се появява още веднъж в образователната стратегия на руските учебни заведения едвам през 1960 година - 15 години след успеха над националсоциализма. 

Според професора по логика на психиката и педагогика Андрий Хирник съветската литература и просвета са заемали непропорционално огромно място в просветителните стратегии на Украйна преди нападението на Русия. Сега на британската, немската, френската, китайската и украинската литература просто ще се отдава по-голямо внимание.

Все още следва да се вземе дефинитивно решение по предлагането на работната група. “Министерство на обучение ще събере освен работната група, само че и други представители на министерството, след което ще бъде взето окончателното решение по този въпрос ", разгласи просветителният министър Серхий Шкарлет.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР