Изпълнителят Джими Бъфет почина на 76 години: „Той изживя живота си като песен“

...
Американският певец и автор на песни Джими Бъфет, най-известен със
Коментари Харесай

Американският певец и автор на песни Джими Бъфет, най-известен със своята бягство от Маргаритавил към тропическия живот, почина на 76 години.< /p>

„Джими почина мирно в нощта на 1 септември, заобиколен от своето семейство, приятели, музика и кучета“, се казва в изявление, публикувано на официалния уебсайт на Бъфет и страниците на социалните медии късно в петък. „Той изживя живота си като песен до последния си дъх и ще липсва безмерно на много хора.“

В изявлението не се казва къде е починал Бъфет, нито се посочва причината за смъртта. Заболяването го принуди да пренасрочи концерти през май и Бъфет призна в публикации в социалните медии, че е бил хоспитализиран, но не даде подробности.

Маргаритавил, пуснат на 14 февруари 1977 г., бързо заживява свой собствен живот, превръщайки се в състояние на ума за онези, които „захабяват“ – извинение за живот, пълен със сдържано забавление и бягство от реалността за тези, които „растят“ по-стар, но не е нагоре”.

Песента е незабързан портрет на безделник на предната си веранда, гледащ туристи, които правят слънчеви бани, докато тенджера със скариди започва да кипи. Подписващият се има нова татуировка, вероятно махмурлук и съжалява за изгубената любов. Някъде има загубена солница.

„Това, което изглежда като обикновена песен за получаването на петно ​​и поправянето на разбито сърце, се оказва дълбока медитация върху често болезнената инерция на обитаването на плажа“, пише списание Spin през 2021 г.

„Туристите идват и си отиват, едната група е неразличима от другата. Вълните се надигат и разбиват, независимо дали има някой, който да ги види или не. Всичко, което означава нещо, вече се е случило – и дори не сте сигурни кога.“

Песента – от албума Changes in Latitudes, Changes in Attitudes – прекара 22 седмици в класацията Billboard Hot 100 и достигна номер 8. Беше въведена в Залата на славата на Грами през 2016 г. заради нейното културно и историческо значение, се превърна в стандарт за караоке и помогна за брандирането на Кий Уест, Флорида, като различен звук на музика и дестинация, известна по целия свят.

„Нямаше такова място като Маргаритавил“, каза Бъфет пред Arizona Republic през 2021 г. „Това беше измислено място в съзнанието ми, основно измислено за преживяванията ми в Кий Уест и трябваше да напусна Кий Уест и да замина на път за работа и след това се върнете и прекарайте време на плажа.“

Неговият специален микс от кънтри, поп, фолк и рок крайбрежие на Персийския залив добави инструменти и тоналности, които се срещат по-често в Карибите, като стоманени барабани. Това беше яхния от стийлпани, тромбони и педална китара. Невероятният слух на Бъфет за куките и леките канали често беше засенчен от текстовете му за рибни такос и залези.

Бъфет всъщност беше в Остин, Тексас, когато го вдъхнови за Маргаритавил. Той и негов приятел бяха спрели за обяд в мексикански ресторант, преди тя да го остави на летището за полет у дома до Кий Уест, така че стигнаха до пиене на маргарита.

„И някак си дойдох с идеята, че това е точно като Маргарита-вил“, каза Бъфет пред Републиката. „Тя някак си се засмя на това и ме качи на самолета. И започнах да работя по него.“

Той написа някои в самолета и ги завърши, докато караше надолу по Кийс. „Имаше развалина на моста“, каза той. „И бяхме спряни за около час, така че завърших песента на моста на Седемте мили, което реших, че е уместно.“

Песента скоро вдъхнови ресторанти и курорти, превръщайки предполагаемото желание на Бъфет за простотата на островния живот в мултимилионна марка. Той достигна номер 13 в класацията на Forbes за най-богатите знаменитости в Америка през 2016 г. с нетна стойност от $550 милиона.

„Чист бягство“

Музикалните критици никога не са били много любезни към Бъфет или неговия каталог, включително песните от снек бара край пясъчния плаж като Fins, Come Monday и Cheeseburgers in Paradise. Но неговите легиони от фенове, наречени „Parrotheads“, редовно се появяваха на концертите му, носейки папагали играчки, чийзбургери, акули и фламинго на главите си, леи около вратовете си и шумни хавайски ризи.

„Всичко е чисто бягство от реалността“, каза той пред Републиката. „Не съм първият, който го прави, нито вероятно ще бъда последният. Но мисля, че наистина е част от човешкото състояние, че трябва да се забавлявате. Трябва да избягате от всичко, което правите, за да си изкарвате прехраната, или други части от живота, които ви стресират. Опитвам се да направя работата поне 50/50 забавна и засега се получава.”

Rolling Stone в рецензия на албума на Бъфет от 2020 г. Life on the Flip Side изрази неохотно уважение. „Той продължава да очертава своя вълнист, пясъчен ъгъл на утопията на поп музиката със хладната, приятелска топлина на мултимилионер, с когото няма да имаш нищо против да споделиш IPA на тропическа тематика в 15:00 ч., особено ако златната му карта беше на бара, когато дойде последният кръг .”

Развиващата се марка на Бъфет започва през 1985 г. с откриването на поредица от магазини и ресторанти с тематика на Маргаритавил в Кий Уест, последвани през 1987 г. с първото кафене Маргаритавил наблизо. През следващите две десетилетия още няколко от всеки отвориха врати във Флорида, Ню Орлиънс и Калифорния.

Оттогава марката се разшири до десетки категории, включително курорти, облекло и обувки, радиостанция, марка бира, домашен декор, круизна линия Margaritaville at Sea и ресторанти като 5 o'Clock Somewhere Bar & Grill .

Джеймс Уилям Бъфет е роден на Коледа през 1946 г. в Паскагула, Мисисипи, и е израснал в пристанищния град Мобил, Алабама. Завършил е Университета на Южна Мисисипи в Хатисбърг, Мисисипи, и преминава от обикаляне по улиците на Ню Орлиънс до свирене шест вечери в седмицата в клубове на Bourbon Street.

Той издаде първия си запис Down To Earth през 1970 г. и издаде още седем на редовен годишен клип.

Той участва в повече от 50 студийни и концертни албума, често придружен от Coral Reefer Band, и постоянно е на турне. Той спечели две номинации за награда Грами, две награди на Академията за кънтри музика и награда на Асоциацията на кънтри музиката.

Бъфет също е автор на множество книги, включително Where Is Joe Merchant? и A Pirate Looks At Fifty и добави филми към автобиографията си като копродуцент и съ-звезда на адаптация на романа на Карл Хиаасен Hoot.

Бъфет е оцелял от съпругата си Джейн; дъщери Савана и Сара; и син Камерън.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР