Изпълнителният съвет на ООН по въпросите на образованието, науката и

...
Изпълнителният съвет на ООН по въпросите на образованието, науката и
Коментари Харесай

Стартира изборът на нов генерален директор на ЮНЕСКО

Изпълнителният съвет на Организация на обединените нации по въпросите на образованието, науката и културата (ЮНЕСКО) стартира през днешния ден отсяването на претендентите за поста общоприет шеф на организацията.

Гласуването ще протече при закрити врата на съвещанието в парижката централа. Новият общоприет шеф ще смени на този пост изкаралата два мандата българка Ирина Бокова. Тя е посланик и академик и първата жена на поста, осведоми БГНЕС.

Този път за нейното място бяха издигнати девет кандидатури, само че по-късно Гватемала и Ирак отдръпнаха предложенията си. За да премине първия кръг претендентът би трябвало да си обезпечи поддръжката на минимум 30 от 58 страни участнички в съвета.

Остават претендентите на Франция – Одри Азуле, която бе министър на културата на страната си до май, на Азербайджан – посланикът в Русия, композитор и академик Полад Бюлбюл.

Кандидати са още заместникът на Ирина Бокова – китайският посланик Цян Тан, зам-министърът на външните работи на Виетнам Фам Суан Шон.

Висшата служба притегля още правозащитничката и някогашна министърка за фамилните каузи в Египет Мушира Хатаб, катарецът Хамад бин Абдулазис ал Кавари, който е някогашен министър на куртурата и историческото завещание на кралството и съветникът на министъра на културата на Ливан Вера Ел Хури Лакьой

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР