Изпълнителният директор на WTA Стив Саймън заяви, че няма да

...
Изпълнителният директор на WTA Стив Саймън заяви, че няма да
Коментари Харесай

Стив Саймън: Няма да правим компромиси с Китай


Изпълнителният шеф на WTA Стив Саймън съобщи, че няма да бъдат правени никакви взаимни отстъпки в договарянията за възможното завръщане на Тура в Китай през 2023 година Миналата година WTA анулира всичките си шампионати в страната поради абсурдът към Пен Шуай. Миналата година някогашната тенисистка изчезна безследно за повече от седмица, откакто насочи обществени обвинявания в полова насила към някогашния вицепрезидент Жан Гаоли.

В изявление за New York Times Саймън съобщи, че WTA продължава да упорства за обширно интернационално следствие по случая. Американецът показа още, че напролет Асоциацията и Китай за почнали договаряния за завръщането на Тура в страната, само че през последните месеци не е бил сбъднат необикновен напредък.

„ Заявихме ясно нашата позиция и продължаваме да я отстояваме. Няма да вършим никакви взаимни отстъпки с правилата си. Когато предприехме тази стъпка, бяхме изцяло нясно какви биха могли да бъдат следствията. В момента сме в патова обстановка. Отворени сме за договаряния и в случай че китайските управляващи са склонни да положат по-големи старания и да насочат по-разумно предложение, ще го обсъдим. До момента обаче това не се е случило. Надявам се, че ще успеем да намерим решение. Точно това е задачата на тези договаряния. Искаме да разберем цялата истина за Пен Шуай и едвам тогава ще можем да продължим напред “ – съобщи Саймън.

Най-сериозното следствие от разривът сред WTA и Китай бе семейството на Финалите. През 2018 година двете страни подписаха контракт, съгласно който Шънджън ще приема конкуренцията за интервал от 10 години. През 2020 година обаче шампионатът не се състоя поради пандемията от Covid-19, а идващите две издания се организираха в Гуадалахара и Форт Уърт.

Саймън показа, че въпреки да е оптимист, че Финалите ще се завърнат в Шънджън през 2023, управлението на Тура към този момент работи по аварийни разновидности. Той е безапелационен, че годишното преместване не се отразява добре на шампионата и ще търси дълготрайно съглашение със идващия хазаин.

„ Няма да продължаваме да прибягваме до сходни „ едногодишни “ решения. Този модел е доста нестабилен. Ако се случи по този начин, че Финалите не се завърнат в Китай следващата година, ще търсим дълготрайно спроазумение с други сътрудници, защото имаме потребност от това от позиция на бизнеса и маркетинга “.

Ситуацията с Пен Шуай не е единствената спънка в договарянията. Китайската държавна политика за „ нулев Covid “ направи на практика неосъществимо провеждането на интернационалните шампионати в страната, като точно това бе повода ATP да анулира всичките си шампионати там, в това число и Мастърса в Шанхай, който не се организира за трети следващ сезон.

Тази година наградният фонд на Финалите във Форт Уърт беше в размер на 5 млн. $, което е съвсем три пъти по-малко спрямо тези в Шънджън през 2019 година (14 млн.). Саймън не разкри дали има избран краен период, в който WTA и Китай би трябвало да стигнат до съглашение преди да се премине към другите кандидатури за домакинство.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР