Изпълнителният директор на Националната електрическа компания /НЕК/ Петър Илиев коментира

...
Изпълнителният директор на Националната електрическа компания /НЕК/ Петър Илиев коментира
Коментари Харесай

П. Илиев: Потенциалните инвеститори за АЕЦ Белене се притесняват от политическия риск

Изпълнителният шеф на Националната електрическа компания /НЕК/ Петър Илиев разяснява в изявление за " Хоризонт ", че евентуалните вложители за АЕЦ " Белене " се тормозят повече от политическия риск, в сравнение с от неналичието на държавни гаранции за плана.

„ Те се притесняват, че в случай че се включат в построяването като вложител или като акционер, след време някой различен може да ги спре и да бъдат направени едни разходи… Но като приказваме за държавни гаранции, ние приказваме за държавни гаранции по отношение на цената на електрическата сила. По други способи могат да бъдат подкрепяне тези вложители, а след това във всички случаи страната ще има регулираща и стопираща квота “.

Петър Илиев удостовери, че към АЕЦ " Белене " има интерес и от корейски вложител, с изключение на публично заявявания до момента от съветски и китайски компании.

„ Преговорите са на много начално равнище. Идваха и Корейската държавна асоциация, която дава отговор за Източна Европа. Китайците идваха – те са няколко корпорации. Когато бъде оповестена процедурата, тогава към този момент несъмнено ще дойдат повече “.

Цялото изявление с изпълнителния шеф на Националната електрическа компания Петър Илиев ще чуете в предаването на " Хоризонт " - " Преди всички ". 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР