Изпълнителният директор на JPMorgan Джейми Даймън предупреждава, че светът не е готов за 7% лихвен процент

...
Изпълнителният директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън издига призрака на
Коментари Харесай

Изпълнителният директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън издига призрака на войната срещу инфлацията, която се влошава, преди да стане по-добра.

В интервю за Times of India, публикувано във вторник, Даймън предупреди, че ако Федералният резерв трябва да продължи да повишава лихвените проценти, за да охлади инфлацията, това ще бъде болезнено.

„Не съм сигурен дали светът е подготвен за 7%“, каза Даймън пред вестника.

Той направи коментарите, докато присъстваше на инвеститорска среща на JPMorgan в Мумбай, Индия.

Коментарите допринесоха за продължаващата нервност на Уолстрийт, която беше подхранвана до голяма степен от опасенията, че Фед ще поддържа високи лихвени проценти за по-дълго време. При скорошна търговия Dow падна с близо 300 пункта, или 0,9%. Nasdaq загуби 1,2%.

От началото на миналата година Фед бързо повиши лихвените проценти от почти нула до малко над 5%.

„Питам хората в бизнеса: „Готови ли сте за нещо като 7%?“ Най-лошият случай е 7% със стагфлация. Ако те ще имат по-ниски обеми и по-високи ставки, ще има стрес в системата“, каза Даймън. „Призоваваме нашите клиенти да бъдат подготвени за такъв вид стрес.“

ФАЙЛ СНИМКА : Дъждовни капки висят на табела за Wall Street извън Нюйоркската фондова борса в Манхатън в Ню Йорк, Ню Йорк, САЩ, 26 октомври 2020 г. REUTERS/Mike Segar/File Photo ФАЙЛОВА СНИМКА: Дъждовни капки висят на табела за Wall Street извън Нюйоркската фондова борса в Манхатън в Ню Йорк, Ню Йорк, САЩ, 26 октомври 2020 г. REUTERS/Mike Segar/Файлова снимка Майк Сегар/Ройтерс/ФАЙЛ

Главният изпълнителен директор на JPMorgan цитира легендарния инвеститор Уорън Бъфет, който е казал, че „само когато приливът изчезне, разбирате кой е плувал гол“.

С други думи, спадът разкрива кой е поемал твърде голям риск.

Даймън предупреди, че още два процентни пункта повишения на лихвените проценти ще бъдат „по-болезнени“ от последните две, добавяйки: „Това ще бъде приливът да изчезне“.

Въпреки че Dimon предлага риск от 7% лихви, това не е нещо, което самите служители на Фед са одобрили публично.

Миналата седмица представители на Фед публикуваха прогнози, които предвиждат само още едно повишение на лихвените проценти тази година преди намаления на лихвите през следващата година. Пазарът на фючърси има малък шанс лихвите да достигнат 6%, да не говорим за 7%.

В интервюто за Times of India Даймън говори за поредицата от фалити на американски банки по-рано тази година. JPMorgan придоби First Republic Bank, след като тя се срина.

„Не мисля, че искаме система, в която никоя банка никога да не фалира. Така че да имаш куп провали не е нещо ужасно“, каза Даймън. „Но ако това причини хаос в системата, трябва да променим разпоредбите, за да спрем това да се случва.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР