Изпълнителният директор на Inditex Пабло Исла Още по темата H&M

...
Изпълнителният директор на Inditex Пабло Исла Още по темата H&M
Коментари Харесай

Собственикът на Zara с 7% ръст на печалбата през 2017 г.

Изпълнителният шеф на Inditex Пабло Исла

Още по тематиката
H&M и Zara под натиска на онлайн търговията

Дигитализацията на търговията на дребно е засегнала бизнеса и на двете вериги
19 дек 2017
Global Powers of Retailing 2017: Размествания в топ 10 на световно равнище

Световните вериги се сливат, с цел да стават още по-големи
29 сеп 2017
Бизнес за 9 милиарда лева

Най-голямата верига в България прави 18% от оборота на всички търговци в класацията топ 100
29 сеп 2017
Собственикът на Zara регистрира 12% растеж на продажбите си за полугодието

За интервала февруари - юли облагата на испанската група Inditex се покачва с 9%
25 сеп 2017
Собственикът на Zara с 10% растеж на облагата през 2016 година

Продажбите на Inditex са нарастнали с 12%, трендът би трябвало да се задържи и през тази година
15 мар 2017
Испания поде акция да се трансформира в основен шопинг център

Страната пробва да притегли туристи с най-големи благоприятни условия да пазарят.
12 фев 2017 Испанската компания Inditex, производител на известните марки облекла Zara, Pull&Bear и Massimo Dutti, е имала сполучлива 2017 година – облагата е повишена със 7%, а приходите – с 9%, оповестява Financial Times. Успехът се дължи най-вече на политиката на компанията за развиване на онлайн търговията.

Резултатите

Бизнес моделът на компанията, прочут като " бърза мода ", сега се показва на положително равнище. Inditex, която е показана и в България, продължава да бъде най-големият търговец на облекла в света. Компанията регистрира растеж от 7% в годишните чисти облаги до 3.37 милиарда евро, което съответствува с упованията на анализаторите. Продажбите са нарастнали с 9% до 25.34 милиарда евро в съпоставяне със същия интервал на предходната година.

Испанският производител на облекла разгласи, че приходите от онлайн продажби са нарастнали с 41% през годината и че 10% от общите продажби към този момент са онлайн. ОТ Inditex усилиха цифровото си предложение през последните години, загрижени за възходящата опасност от онлайн магазини като Amazon и Asos.

Стратегията на компанията през последните години е да се концентрира върху огромните представителни магазини (flagship), където клиентите могат да преглеждат и по-късно да купят продуктите онлайн. Повечето продажби към момента се вършат физически в магазина, само че салдото се трансформира.

В момента Inditex предлага онлайн продажби на облеклата си на 43 пазара, измежду които и България, където интернет магазинът проработи през март 2016 година Физически магазини групата има в 94 страни, като в България броят им е 33. Общият брой на магазините на Inditex се е нараснал с 2.5% до 7475 през годината. Това включва отварянето на 524 нови магазина на 58 пазара, както и преместването или поглъщането от по-големи магазини на 341 по-малки единици.

Трудностите пред компанията

Но резултатите демонстрираха, че компанията не е ваксинирана от компликации, отбелязва FT. Брутният марж е намалял от 57% през 2016 година на 56.3% през 2017 година на фона на по-силното евро. Продажбите в магазините, които са работили най-малко една цялостна година, се усилват с 5%, само че това е най-слабият им ритъм на повишаване за последните три години.

Inditex създава своите произведения бързо и в дребни партиди, което разрешава на производителя да реагира неотложно на нови фешън трендове и промени във усетите на клиентите. Бизнес моделът е основан на необикновеното за текстилната промишленост решение на групата да създава доста от облеклата си в Испания, Португалия и други страни с високи разноски, покрай централата. Това разрешава на Inditex да осъществя нови планове по-бързо от съперниците си, постоянно в границите на единствено няколко седмици, само че в същото време прави групата много по-силно уязвима от съмненията във валутните курсове, така главната част от продажбите са генерирани отвън еврозоната.

По думите на основния изпълнителен шеф на групата Пабло Исла " далновидните вложения в технологиите и логистиката през последните години, съчетани с усъвършенстване на пространството, значат, че компанията е на положителни позиции за продължение на растежа си на всичките си пазари ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР