Изпълнителният директор на Daimler Дитер Цече представи модела EQC Още

...
Изпълнителният директор на Daimler Дитер Цече представи модела EQC Още
Коментари Харесай

Електрическите коли – все повече и все така на загуба

Изпълнителният шеф на Daimler Дитер Цече показа модела EQC

Още по тематиката
Mercedes показа електрическия си SUV, с който ще конкурира Tesla

Новият EQC ще има мощ до 400 конски сили и пробег над 450 км с едно зареждане на батерията
5 сеп 2018
Първият електрически модел на Nissan от завода в Китай излезе на пазара

Sylghy Zero Emission се предлага на налична цена и е композиция от Nissan Leaf и най-продавания седан в Китай
29 авг 2018
Бавната гибел на дизела

Едно знаково правосъдно решение и първата последвала от него възбрана може да се окажат началото на края за дизеловите коли в Германия и Европа
1 юни 2018
Трансформацията на автомобилните производители

След като Volkswagen и General Motors влагат милиарди в електрическите автомобили, надмощието на Tesla надалеч не е несъмнено
26 мар 2018 Електрическите коли от ден на ден се появяват в шоурумовете, само че производството им остава нерентабилно - себестойността на един от тях е приблизително с над 7800 евро по-висока от тази на равностоен клас стандартен автомобил, заяви Reuters в собствен разбор.

В момента главният мотор зад продажбите им са държавните и локалните дотации, които се отпускат при покупката им. Въпреки че това основава опасности пред бранша, от ден на ден компании осъзнават, че бъдещето е в този вид коли. Някои компании като Volkswagen стартират да продават електрически коли на загуба, с цел да навлязат на пазара по-рано, само че единствено огромните производители с висок марж на облага от по-луксозни стандартни коли могат да си разрешат подобен ход.

Запътени към междинния консуматор

На автосалона в Париж бяха показани доста нови електрически модели, в това число EQC на Mercedes, с който немската компания желае да конкурира непосредствено Model 3 на Tesla. BMW, Volkswagen и Mercedes имат стратегии за десетки милиарди евро за развиване на такива коли. В околните 3 години над 200 разнообразни модела от най-различни производители по света ще бъдат пуснати на пазара.

Електрическите коли ще се оферират доста по-обширно, само че производителите се затрудняват с главния индикатор в промишлеността – марж и облага. Производството на един батериен електромобил коства с до 7800 евро повече от стандартен от същия клас. Хибридите пък са с до 5000 евро по-скъпи. Електрическите коли заемат пазарен дял от към 1% от автомобилния пазар.

Регулации и дотации

В Европейския парламент през предходната седмица депутатите гласоподаваха за понижаване на нездравословните излъчвания на CO2 с 40% до 2030 година Единственият проблем тук е, че множеството автомобилни производители и страни срещат съществени усложнения в осъществяването на задачата още за 2021 година – 95 грама CO2 на километър. Стана ясно, че даже Германия няма да успее да се оправи с условието до три години. Глобите за нарушаване на въпросното условие обаче ще се равняват на стотици милиони евро. Според специалисти, представени от Reuters, най-малко сега търсенето изобщо не оправдава вложенията в бранша, които са напълно основани от регулациите и заплашващите ги санкции.

Повечето страни в Европейски Съюз оферират големи дотации, с цел да подтикват пазара на електрическите коли, посредством които данъкоплатците финансират част от покупката на всяка електрическа кола – 4500 паунда държавен бонус за всяка частна покупка във Англия да вземем за пример.

Опасно нерентабилни

Автопроизводителите са разтревожени за бъдещото на европейския авто бранш и 3.4-те милиона души, работещи в него по една елементарна причина. Дори при всичките дотации електрическите коли отново остават скъпи, а ползата на потребителите разбираемо е към момента невисок. Литиево-йонните акумулатори, които заемат 40% от цената на този вид коли, също нарастват с увеличеното търсене. В същото време занапред ще има нововъведения в бранша и ще се измислят нови надалеч по-ефективни технологии.

По-добре на загуба, в сравнение с санкциониран?

[Reuters]
Някои производители като Volkswagen, наподобява, са си създали сметката към този момент да продават на загуба. Компанията скоро ще показа хечбека си ID, който ще е на цени, близки до тези на дизеловия Volkswagen Golf. Изпълнителният шеф на консултанта AlixPartners Лоран Петизон разяснява пред Reuters, че немският колос несъмнено ще са на загуба с този автомобил. " Най-вероятно от Volkswagen са решили, че е по-добре да губят пари с всеки автомобил, само че да основават някакъв пазар, в сравнение с да понесат стотици милиони евро санкции през 2021 година ", споделя Петизон.

Групи като Volkswagen и Mercedes могат да си разрешат да продават електрически коли с негативен марж, стига стандартните им модели да продължат да носят огромни облаги. Въпросът е дали по този начин електрическите автомобили не се трансформират повече в отблъскване на номера пред регулаторите, с цел да може колосите да продължат да се продават огромните си коли.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР