Изпълнителният директор на Ботев (Пловдив) Герман Чистяков говори пред Sportal.bg

...
Изпълнителният директор на Ботев (Пловдив) Герман Чистяков говори пред Sportal.bg
Коментари Харесай

Герман Чистяков с обширно интервю

Изпълнителният шеф на Ботев (Пловдив) Герман Чистяков приказва пред Sportal.bg по отношение на предложенията на „канарчетата“, изпратени в писмо до Българския футболен съюз. Пловдивчани молят за унищожаване на ограничаването за състезатели отвън Европейския съюз или най-малко за съществено нарастване на позволената численост с такива играчи.

„Основната концепция на всички наши начинания е актуализирането на актуалните регламенти и укрепването на икономическата конструкция на всички клубове. Според нас ограничението на броя на непознатите играчи е рационална и съответна мярка. Все отново, явно е, че всеки предел би трябвало да е съгласуван с съответната обстановка и да предизвиква, вместо да лимитира клубовете при реализирането на облага. Тази година цели два клуба изгубиха държавното си финансиране. Това е значим сигнал за цялостната стопанска система на футбола в България, който никога не трябва да се подценява.

Ако разгледаме най-крупните прехвърляния на играчи от шампионата на България в други лиги, ще видим, че забележителна част сформират прехвърлянията на футболисти от неевропейски страни. По подобен метод, като се лимитира опцията на клубовете да притеглят такива попълнения, да ги развива и продава в топ лигите на Европа, на процедура се лишават клубовете от евентуална опция да печелят.

Развитието на българските фрагменти? Нашето предложение никога не е да сменяем българските футболисти с задгранични играчи. Тъкмо противоположното – считаме, че вложението в личните ни ученици е основен фактор за триумфа. Именно по тази причина интензивно влагаме средства, познания и фрагменти в лична академия, развиваме детското и юношеското посоки, подготвени сме и да продължим да развиваме втори тим. Но за напредък и кариерно рационализиране локалните играчи се нуждаят от една здрава конкуренция. Не бива изкуствено да ги затваряме във вакуум и да чакаме, че те сами ще го преодолеят. Подобна обстановка към този момент бе позволена в редица страни. Важно е да се учи непознатия опит и да не се повтарят едни и същи неточности.

Като насърчаваща мярка предлагаме да се вкарат схеми за стимулиращи органичения. Например – за напредничав предел, когато за всеки спомагателен задграничен състезател клубът ще е длъжен да вложи избрана от регламента сума в развиването на личната си академия. Според нас, подобен вид е освен обективен, само че и най- значимото – работещ.

Виждането ни за Втора лига, където е дублиращият отбор на Ботев? Настоящият правилник лимитира правото на потребление на задгранични играчи във втория тим. Тук очевидно е налице несъмнено несъгласие. В поръчката на главния тим е позволено съществуването на петима играчи на терена и още петима в запас. Но да играят във втория тим на тези петима играчи не се позволява. Ако обаче не се дава игрово време на футболистите, които не играят в главния тим, то те се лишават от опция да развиват и осъществят капацитета си в вероятност.

Виждаме, че и в редица други клубове регистрират този проблем и са подготвени да оферират и преглеждат начинания по реформирането и по-нататъшното развиване на шампионата на България. Ботев е „за“ основаването на мощна лига на България в вероятност. Само в сходна лига клубовете ще могат да прогресират, ще се образуват пазарни механизми за развиването на локалните гении, които в последна сметка ще дадат на страната мощен народен тим.

Дали това няма да повлияе отрицателно на националния тим? Опитът на другите сполучливи европейски футболни страни демонстрира, че нищо не пречи на локалните играчи да се усъвършенстват даже и при съществуването на огромен брой задгранични футболисти в тима. Именно в конкурентна среда те израстват до играчи в народен тим, получават оферти за присъединяване в други лиги, което, на собствен ред, разрешава на клубовете да печелят. По този метод се образува една здрава „екосистема“. Своите начинания сме изложили в три писма“, съобщи Герман Чистяков.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР