Изпълнителният директор на болница Лозенец доктор Радосвет Горнев се е

...
Изпълнителният директор на болница Лозенец доктор Радосвет Горнев се е
Коментари Харесай

Комисията на Цацаров: има конфликт на интереси при шефа на болница "Лозенец", не и при Мая Манолова

Изпълнителният шеф на болница " Лозенец " лекар Радосвет Горнев се е договорял със себе си в качеството си на шеф и доктор и е получавал допълнилнително заплащане. " Доцент Горнев е работил в собствен частен интерес, което е и съображение за съществуване на спор на ползи ", открива антикорупционната комисия, която му постанова санкция от 10 хиляди лв..

Това се схваща от прессъобщение, в което се оповестява, че няма спор на ползи в дейностите на Мая Манолова в качеството й на ръководител на комисията по проверката в 46-ия парламент. Комисията е проверявала сигнал, в който се твърди, че не е ревизиран интервала 2013-2016 година, защото през това време министър на защитата е бил брачният партньор на Манолова - Ангел Найденов.

И доктор, и шеф

Комисията е работила по сигнал против новия изпълнителния шеф на болница " Лозенец " Радосвет Горнев, който беше назначен от служебния минситър на опазването на здравето Стойчо Кацаров при започване на юни, след разкрития против предходното управление, ръководено от доцент Любомир Спасов, измежду които и резултати от инспекция на здравната каса след следствие на журналиста Миролюба Бенатова за източване на обществени средства -.

Горнев, който преди да оглави болничното заведение е бил началник на хирургията, и новият екип встъпи в служба в средата юни. В сигнала, по който е работила антикорупционната комисия, се твърди, че доцент Горнев е дал своя вот в своя изгода на съвещание на Съвета на шефовете на болничното заведение и че на 9 юли 2021 година е подписал в допълнение съглашение към трудовия си контракт, по едно и също време в качеството на " шеф " и " чиновник ", т.е. самичък със себе си.

" Установено е, че в качеството си на разположение, заемащо висша обществена служба, доцент Горнев е упражнил пълномощия по работа в собствен частен интерес. Той е взел участие в съвещание на Съвета на шефовете на сдружението на 05 юли 2021г., на което е дал своя вот " за " личното си освобождение като шеф на клиника по хирургия към МБАЛ " Лозенец " и назначението си като лекар-хирург, в нарушаване на наредбите на ЗПКОНПИ. Установено е също, че на 09 юли 2021г. е подписал в допълнение съглашение по едно и също време в качеството си на чиновник и на изпълнителен шеф. По този метод, посредством договаряне самичък със себе си, той е получавал заплащане. И при двете му дейности, вярното и законосъобразно държание би било да си направи самоотвод от осъществяването на съответно пълномощие или обвързване по работа, като уведоми органа по избора или назначението си. Вместо това, доцент Горнев е работил в собствен частен интерес, което е и съображение за съществуване на спор на ползи. С решението на КПКОНПИ му е наложена санкция в общ размер на 10 000 лева " пишат от комисията. Решението не е дефинитивно и може да бъде обжалвано.

Няма спор на ползи при Мая Манолова

Производството против Мая Манолова е почнало по сигнал, в който се твърди, че като ръководител на краткотрайната комисия за проверка в 46-ия Народното събрание (бел. ред. цялото име - краткотрайна комисия по инспекция за определяне на злоупотреби и нарушавания при разходване на средства от Министерския съвет, министерствата, държавните органи, държавни предприятия и сдружения с повече от 50 на 100 държавно присъединяване през последните 10 години) не е ревизирала интервала 2013-2016, в който нейният брачен партньор - Ангел Найденов, е бил министър на защитата.

" В хода на инспекцията е открито, че при внасяне на точка в дневния ред при гласоподаване в Народното събрание, Мая Манолова-Найденова, като ръководител на Комисията, и нейният заместител Георги Георгиев, оферират, заради големия обсег на инспекцията, тя да стартира с последните две години (считано от 01.01.2019 г.), като критерият е вложеният максимален финансов запас за това време. При гласуването на народните представители е несъмнено обсегът на инспекцията да е за последните четири години, а след това да премине и към по-ранен интервал. По този метод е открито, че предлагането не изключва времето, през което брачният партньор на Манолова е взел участие в състава на Министерски съвет и липсва частен интерес от нейна страна или на обвързвано с нея лице ", пишат от комисията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР