Изпълнителният директор на Българската федерация по баскетбол Филип Виденов, който

...
Изпълнителният директор на Българската федерация по баскетбол Филип Виденов, който
Коментари Харесай

Филип Виденов: Има реален вариант в София да няма елитен баскетбол

Изпълнителният шеф на Българската федерация по баскетбол Филип Виденов, който сега е и краткотрайно изпълняващ длъжността президент на централата, увери, че развиването на женския баскетбол е сложено като акцент. Виденов отговори на въпроси на почитатели в изявление за формалния уебсайт на федерацията.

Попитан за проблемите на женския баскетбол в страната, Филип Виденов разяснява: " Имаме доста надарени деца, първо от там да тръгнем. Там би трябвало да има едно огромно обединяване и всички да тръгнем в една посока. Върху това се стремя да насочим нашето внимание. Разбира се, би трябвало да се обърне внимание на треньорите, на подрастващите, а също и шампионатите да имат задоволително мачове и задоволително съответни мачове. Още предходната година направихме доста районни кампове, където да се видят децата и работиха на малко по-висока конкуренция. Определено това е един от акцентите ни за развиване на женския баскетбол, тъй като там в действителност исторически имаме най-вече достижения и доста с какво да се гордеем и би трябвало да се възроди тази история. Надявам се всичко да върви както би трябвало. "

" В момента работим за натурализирането на две чужденки за женския народен тим, които да ни оказват помощ в подкошието. Надяваме се да имаме опцията да вземем и някоя група от европейски шампионати за дами, както и за мъже. Това също е заложено в нашия проект. Работим по този въпрос ", удостовери още изпълнителният шеф на баскетболната централа.

" Инфраструктурата е обвързвано и с страната, обвързвано е и с общините. За София това е голям проблем. Няма зали. И на пръв взор наподобява, че никой няма и желание да работи по този въпрос. А не е кой знае какъв брой комплицирано да се направи. Без страната няма по какъв начин да се случи това нещо. Имаше много диалози по отношение на новия закон за спомагателното таксуване на бетинг компании, които са главните спонсори на спорта в България. От една страна е хубаво, че има някакво ограничение на този тип спонсориране от имиджова позиция, за подрастващи не е доста добре. От друга страна обаче остава ощетен спортът. Според мен страната би трябвало най-сетне да се намеси с развиване на някакъв закон или данъчно облекчение на тези, които желаят да спонсорират. Има задоволително положителни образци и се надявам, че това ще стане действителност някой ден. Плюс това наложително би трябвало да има една зала за 2-3 хиляди индивида в съвсем всеки регионален град, а също и по-малки зали, които да са отворени за всеки, който желае да тренира ", съобщи още Виденов.

Той внесе изясненост какво се случва със зала " Универсиада.

" Залата се ремонтира сега. Надявам се в скоро време до година да бъде ремонтирана и по план би трябвало да стане едно отлично оборудване, което ще възвърне огромна част от образа на София като състезателен град. Имаме диалози, че ще ни бъде обезпечена за баскетбол, уповавам се по този начин и да остане, и ще може да я употребяваме ", отговори Виденов.

Изпълнителният шеф на Българската федерация по баскетбол разяснява и протичащото се с мъжките отбори на ЦСКА и Левски.

" Има действителен вид в София да няма първокласен баскетбол. Левски и ЦСКА са в много комплицирано и неприятно финансово състояние. Ние ще се опитаме по всевъзможен метод да го създадем - дали с връзки, министерства, кметсва и общини. Много е комплицирана обстановката. Надявам се да има решение на въпроса, тъй като ще е извънредно неприятно тези два тима да ги няма или най-малко да не са равнището, на което заслужават да бъдат. Действаме в тази посока, уповавам се да имаме триумф, както и те работят, несъмнено ", разкри още Филип Виденов.

Той засегна тематиката и за нуждата от промени в Закона за спорта.

" Разбира се, че това е основното нещо за развиване на спорта. Без държавно финансиране или някаква форма на данъчни облекчения, или да стане спортът атрактивен за бизнеса, няма по какъв начин да оцелеем. Много е значимо това нещо, тъй като без пари спорт не се прави, най-малко не на високо равнище. Тогава ще може да се развие и инфраструктурата за спорт, да се развият клубовете и всичко останало ", изясни Виденов.

Бившият народен играч разяснява и плейофите в мъжкото състезание.

" Плейофите са доста забавни. Не желая да разяснява дали равнището е високо или ниско, само че несъмнено са забавни и стават изненади. Мисля, че във финала любимец е тимът на Рилски състезател, само че нищо не се знае. Много забавни серии имаше, както и мачове. Имаше в средата на сезона прочут проблем с финансиране. Нямаше изясненост за доста от тимовете, които окапаха, по този начин да го кажа. За мен позитивното беше от позиция на това, че българските играчи получиха повече време и в действителност натрупаха много опит в по-голяма част от тимовете. Надявам се следващата година да успеем да създадем по този начин, че отново да има забавно състезание и всичко да е наред. Това в действителност е черешката на тортата в България като шампионати и то би трябвало да бъде на високо равнище ", съобщи Филип Виденов.

По мотив съдийството в българския баскетбол, той сподели: " Това също е обект на огромна полемика и се надявам да излезем с ясно мнение и да се върви по верния път тъкмо по тази тематика. Имаме непрекъснати диалози със Съдийската комисия и шефовете на съдиите, които също са на това мнение, че би трябвало да се развиваме там извънредно доста. "



Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,

Гледайте НА ЖИВО спорт гратис на:
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР