Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност храните (БАБХ) Светлозар

...
Изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност храните (БАБХ) Светлозар
Коментари Харесай

БАБХ не може да вземе мерки за биволското сирене без биволско мляко

Изпълнителният шеф на Българската организация по сигурност храните (БАБХ) Светлозар Патарински се срещна с ръководителя на съдружие " За налична и качествена храна " Андрей Велчев по самодейност на земеделския министър Кирил Вътев. Повод са срещата бе  изследване на млечни артикули на български производители. В нея взе участие и отрасловият заместител изпълнителен шеф на БАБХ Галя Викьова. Информация за диалозите беше публикувана от Министерство на земеделието и храните (МЗХ).

Припомняме, че съгласно изследването единствено един тип от 10 тествани овчи сирена и кашкавали е подготвен единствено от овче мляко и даже е открито биволско сирене без нито грам биволско мляк о.

Патарински съобщи, че н е е допустимо на база на резултатите от изследването на сдружението да бъдат подхванати ограничения от страна на способния орган против производителите на млечните артикули, посочили отклонения. " Причина за това е употребяваният способ за лабораторен разбор, който е упълномощен, само че не подхожда на признатия в целия Европейски Съюз , посредством Регламент за осъществяване 2018/150 във връзка с методите за разбор и оценка на качеството на млякото и млечните артикули. С цел засвидетелствуване верността на резултатите и предприемането на ограничения, при положение на установени несъответствия, БАБХ ще извърши ново пробовземане от същите партиди, от които откри количества, които да бъдат оценени по заложения в законодателството способ ", изясни той.
 БАБХ търси овчето мляко в овчето сирене
БАБХ търси овчето мляко в овчето сирене

Открито е в едно от пет

По думите на Светлозар Патарински БАБХ е подготвена да спомага с експертиза за спазването на националното законодателство и европейските регламенти при вземането на проби по самодейност на сдружението и определянето на точните способи за проучването им, с цел да бъде сбъднат повсеместен надзор върху производството и да бъдат предпазени ползите на потребителите.

Галя Викьова уточни, че при осъществявания формален надзор БАБХ ревизира освен сигурността, само че и качеството на храните. Тя посочи, че единствено при прецизно съблюдаване на разпоредбите за реализиране на контрола обаче може да се подхващат ограничения и да бъдат налагани наказания при констатиране на нередности.

На срещата беше разисквана опцията за взаимни инспекции в бъдеще. " БАБХ и сдружението работим в една посока - отбраната на потребителите ", сподели Патарински.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР