Изпълнителната власт в лицето на началника на кабинета Петков” Лена

...
Изпълнителната власт в лицето на началника на кабинета Петков” Лена
Коментари Харесай

Прокуратурата да не ни налага старите си навици, заяви Лена Бориславова

Изпълнителната власт в лицето на началника на кабинета " Петков” Лена Бориславова излезе с отговор на обвиняванията от страна на прокуратурата, че представители на ръководещата коалиция се месят в независимостта на правосъдната система и уронват нейния авторитет. През публицисти Борислова подсети, че актуалният кабинет е дал заричане за промени в правораздаването.

" Буди неразбиране поканата на прокуратурата да ѝ бъде изпратен лист от лица - политически персони, които те могат да проверяват. Искам ясно да заявя, че подобен лист няма да бъде издаван и не е роля на изпълнителната власт да дава инструкции на прокуратурата кого да проверява. Роля на изпълнителната власт е да помогне на прокуратурата да проверява който тя пожелае, в случай че има задоволително данни. Ако прокуратурата има остарели привички, я каним най-учтиво да не ни ги постанова посредством такива писма ", съобщи Бориславова.

По нейни думи е необичайно, че българската прокуратура ѝ лиши повече от 2 година, с цел да пожелае да разпита лице, готово да даде показания за осъществени закононарушения и корупция, а в това време за по-малко от 2 часа съумя да открие досъдебно произвеждане за диалог на вицепремиера Асен Василев, в който той не е взел участие и който не се е състоял.

" Искам също да изразя своята вяра, че българската прокуратура ще стартира да работи дейно в границите на своите конституционни пълномощия, които стартира да осъзнава, както и че ще покаже на българското общество освен конференции, само че ще регистрира и дейности, и резултати ", разяснява още Лена Бориславова

По-рано през днешния ден прокуратурата разгласи, че ще прави периодически преглед на изявленията на политици, които съгласно държавното обвиняване съдържат погрешни изказвания, нарушаващи правилата на върховенството на закона и независимостта на правосъдната власт. Зам.-главният прокурор Десислава Пиронева прочете пред публицисти самобитно интерпретативно съчинение от няколко страници, в които се " разобличават " депутати и министри, че разрушават " престижа на правосъдната власт ".

" Тези офанзиви изкривяват публичната визия за активността на прокуратурата, като цената значително се заплаща от българските жители. Нещо повече, застрашени са правата на всеки един български жител поради явното неспазване на конституцията и законите ", написа в декларацията, изчетена от Пиронева. Тъй като през последната една година бил изнесен " голям размер погрешни изказвания, на моменти граничещи с явни неистини, няма по какъв начин всички те да бъдат посочени съответно ". Затова прокуратурата дава обещание да опита отсега нататък да ги обобщава, " с цел да могат жителите да си изградят преценка за действителните обстоятелства ".

В тази първа част на този асортимент от изявления държавното обвиняване открои 15 изказвания. Първият провинил се е съпредседателят на " Демократична България " Христо Иванов, който на 15 март т.г. е декларирал: " Фактологията от " Барселонагейт " е известна от години, само че чакам следващото замитане под килима ". На това прокуратурата дава отговор, че в действителност е давала някаква информация по следствието за къщата в Барселона, свързвана с някогашния министър председател Бойко Борисов, което може да бъде тествано и в интернет.

Следващият в листата с " еретични мисли " по отношение на прокуратурата е министърът на правораздаването Надежда Йорданова, която е декларирала: " Липсата на промени в българската правосъдна система директно ще се отрази върху достъпа до средствата от Европейски Съюз ". " Това е погрешно изказване, което буди терзание за непрекъснатото нарушение от българските политици на правилото на разделяне на управляващите и интервенция в независимостта на българската правосъдна система ", дават отговор сбито от държавното обвиняване. Факт е обаче, че от 2021 година след гласоподаване на Европейския парламент еврофондовете бяха обвързани със спазването на правилата на правовата страна. В същото време България от години не извършва настояванията от Европа за промени в прокуратурата, както и решението на Европейски съд по правата на човека по делото " Колеви против България ", съгласно което не съществува ефикасен механизъм за търсене на наказателна отговорност на основния прокурор.

Извадени са още цитати от премиера Кирил Петков, министъра на нововъведенията и растежа Даниел Лорер, вътрешния министър Бойко Рашков, вицепремира Асен Василев и даже някогашния финансов министър Владислав Горанов, които са си разрешили рецензии към държавното обвиняване и неговия началник Иван Гешев.

" Следващата подробна информация, предоставяща систематизиран преглед, при положение, че се оповестят нови погрешни и манипулативни изказвания за работата на прокуратурата и обособените магистрати, ще бъде предоставяна от време на време. Освен българските жители, ще бъдат известени и европейските ни сътрудници и институции ", приключва прокурорската декларация, която беше четена цели 27 минути.

Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР