Изпълнителната власт се намира в парламента, а не в Министерски

...
Изпълнителната власт се намира в парламента, а не в Министерски
Коментари Харесай

Радомир Чолаков:  Бойко Борисов да е премиер, а вицепремиер Делян Пеевски, Кирил Петков или Асен Василев


Изпълнителната власт се намира в Народното събрание , а не в Министерски съвет. Това състояние би трябвало да бъде поправено.

Силните хора, на които им приляга да бъдат в изпълнителната власт, сега са в законодателната, а в изпълнителната власт са хора, изпратени там, с цел да пазят столовете.

Това сподели Радомир Чолаков, народен представител от ГЕРБ-СДС и ръководител на Комисията по конституционни въпроси в Народно събрание, в студиото на " Офанзива с Любо Огнянов " по NOVA NEWS.

От моя позиция министър-председател би трябвало да бъде Бойко Борисов , а вицепремиер би трябвало да бъде Асен Василев или Кирил Петков и в случай че би трябвало да има по-широка база на ръководството, вицепремиер би трябвало да бъде Делян Пеевски. Това са хората, които могат да взимат решения. 

На мястото на Христо Хинков аз бих подал оставка от дълго време, сподели политикът.

Рискът Народно събрание да допусне неточности сега при смяна на Конституцията е голям и в някои случаи това ще бъде непоправимо, сподели депутатът.

Ако идващия понеделник нямаме консенсусни оферти по всички текстове и не сме сигурни в това, което вършим, най-логичното е да си подам оставката като ръководител на Конституционната комисия, в случай че не съм склонен с това, което ще внесем като резултат, съобщи Чолаков.

Политикът счита, че е допустимо да се одобряват небрежно промените в конституцията , да се лимитират опциите на президента за назначение на служебно държавно управление, след което Народното събрание да бъде разхлабен и да отидем на нови избори.

По негови думи няма да се резервира опцията лица с двойно поданство да заемат висши държавни длъжности.

Мандатът ще бъде 7 години за двамата ръководители на висшите съдилища и 5 години за основния прокурор, сподели той. Получава се прочут дисбаланс от това че прокуратурата стартира леко да бъде вадена от правосъдната власт и да бъде сложена в по-голяма взаимозависимост от законодателната и от правосъдната власт, изясни Чолаков.

" Изненадан съм, че в случай, че " Демократична България " е байрак на конституционната промяна към този момент 10 години, започнахме процедурата като подписахме текстове, несъгласувани с професионалните общности . Не съм очаквал това. Опитвам се да проведа логичен спор и да реализираме оптимални решения по въпроси, които би трябвало да бъдат решени преди 10 години ", съобщи политикът.

По негови думи ние не можем да надмогнем историята от последните години, прокуратурата е минала някои граници, поради което политическата система е сложена пред изкушението да обуздае прокуратурата, само че да го направи до степен, в която да я обезличи и да я подчини, което е другия риск.

Разделянето на Висш съдебен съвет, диспропорцията , която се получава в двете - публичната и професионалната - квоти в двата съвета е притеснителна, уточни Чолаков.

Напълно допустимо е да се създаде специфичен закон за предопределение на регулаторните органи от Народното събрание, сподели Чолаков.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР