Изпълнителната власт е дала сериозни заявки за осъществяването на реформа

...
Изпълнителната власт е дала сериозни заявки за осъществяването на реформа
Коментари Харесай

Петков: Промяната не може да се случи с този главен прокурор

Изпълнителната власт е дала съществени поръчки за реализирането на промяна в системата на правораздаването. Една от тях е точно промяната на основния прокурор Иван Гешев и въвеждането на механизми за по-голям надзор на обвиняването. Сериозна е поръчката и за промени в Антикорупционната комисия, която съгласно концепцията на ръководещите ще бъде разграничена на две елементи, а също така желанията са да се дадат и проверяващи функционалности на КПКОНПИ.

Петков разяснява пред Euractiv и листата с 20 лица, които съгласно него и съгласно медийни изявления са виновни за корупцията в страната. В листата участват имената на 19 души, а по думите на Петков той е бил предаден на 20-тото лице.

“20-ият в листата ми е самият основен прокурор. Най-доброто нещо за страната, за прокуратурата, а и за него самия, е да подаде оставка. В прокуратурата имаме потребност от хора, които са изцяло самостоятелни и транспарантни и които слагат върховенството на закона над всичко “, сподели Петков.

Предстои правосъдният министър Надежда Йорданова да внесе искане за пускане на нова процедура от Висшия правосъден съвет за предварителното преустановяване мандата на основния прокурор. Това стана допустимо след произнасянето на Конституционния съд.

Според решението правосъдния министър има право да насочи сходно искане до Висш съдебен съвет, в случай че са налице нарушавания на Конституцията от страна на обвинител №1. Вчера някогашният правосъден министър в кабинета “Янев 2” проф. Янаки Стоилов прикани Йорданова да показа не многочислени, а солидни доказателства за недаконните дейности от страна на Иван Гешев. Дали обаче Висш съдебен съвет ще се произнесе всъщност и ще започва сходна процедура, не е несъмнено. Повечето отзиви са скептични.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР