Изпълнителната директорка на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), Катрин Ръсел,

...
Изпълнителната директорка на Детския фонд на ООН (УНИЦЕФ), Катрин Ръсел,
Коментари Харесай

УНИЦЕФ: Призив талибаните да позволят на момичетата в Афганистан да се върнат в училище

Изпълнителната директорка на Детския фонд на Организация на обединените нации (УНИЦЕФ), Катрин Ръсел, приканва талибаните да разрешат на младите девойки в Афганистан да се завърнат в учебно заведение , съобщи ДПА.

Молбата беше отправена през днешния ден, на деня, в който се навършват 1000 дни от налагането на възбрана за девойките в страната да не престават образованието си след прогимназията.

(Видеото е илюстративно: Трима испански туристи са убити в Афганистан)

" За 1.5 милиона девойки това редовно изключване е освен жестоко нарушаване на правото им на обучение, само че и води до понижаване на опциите и утежняване на психологичното здраве ", съобщи Ръсел.

" (Забраната) изостря продължаващата филантропична рецесия и предизвиква съществени последствия за стопанската система и курса на развиване на Афганистан ", предизвести Ръсел.
Thursday, June 13, marks a somber milestone: 1,000 days since the ban on girls attending secondary schools in Afghanistan was announced by the Taliban, UNICEF said.

The translates to three billion hours of lost learning, UNICEF added.
— Amu TV (@AmuTelevision)
Тя посочи обстоятелството, че никоя страна не може да се развива, когато половината от популацията ѝ на процедура е изключено от публичния живот.

" Призовавам настоящата власт да разреши на всички деца неотложно да възобновят образованието си. Призовавам и интернационалната общественост да остане ангажирана и да поддържа тези девойки, които се нуждаят от нашата поддръжка повече от всеки път ", сподели Ръсел.

Откакто през 2021 година талибаните се върнаха на власт в Афганистан, девойките могат да вървят на учебно заведение до шести клас и нямат право да учат в университет. В някои елементи на страната дамите и девойките към момента могат да посещават ислямски религиозни учебни заведения или учебни заведения за акушерки, отбелязва ДПА.

Талибанското държавно управление в Афганистан не е прието в интернационален проект.

Всеки миг е значим! Последвайте ни в и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР