Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) все още не

...
Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) все още не
Коментари Харесай

ИАРА все още не е получила никакви документи от Румъния по случая със задържаните български кораби

Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури (ИАРА) към момента не е получила публични документи, разкриващи елементи към задържането на българските риболовни кораби от румънската страна.

Това сподели пред Българска телеграфна агенция шефът на организацията доцент доктор Ваня Стаматова. " От румънска страна няма постъпило нищо публично за това какво тъкмо се е случило. Имам информация, че българските инспектори, които са взели участие в тази взаимна инспекция, са оказали подпомагане на нашите риболовци и са помолили румънските си сътрудници корабите да не бъдат съпровождани до Констанца. Това е информацията, която имаме все още. Ще помогнем с каквото можем в границите на нашите пълномощия “, сподели тя.  

Доц. Стаматова не удостовери, че българските кораби са арестувани в общоевропейски териториални води, а не в румънски, като още веднъж се базира на неналичието на формален отчет по случая от северната ни съседка. “Поискали сме по формален път въпросната възбрана от румънките управляващи, въз основата на която е направено задържането. До момента не сме получили такава. Пак споделям - не мога да кажа къде тъкмо са били хванати нашите риболовци. По време на инспекцията корабите са арестувани по съображение, че с тях е осъществяван противозаконен улов. Проверката е била взаимна, дружно с гранична полиция на Румъния “, изясни още шефът на ИАРА.  

В Бургас Стаматова разгласи, че риболовци са поискали оставката ѝ поради обвинявания за бракониерство към тях от нейна страна. “Явно някои мои думи са интерпретирани погрешно. Никога не съм наричала риболовците, които са били хванати, бракониери. Дали са такива може да каже само съдът. Към този миг не мисля, че има нужда да депозирам оставка. Ако съм била разбрана погрешно, още веднъж се оправдавам на риболовците и отново споделям – ИАРА ще им окаже цялостно подпомагане, съгласно пълномощията, които има “, сподели тя.

Припомняме, три български кораба с общо 10 български моряци бяха арестувани на Пристанище - Констанца в Румъния. Плавателните съдове са ескортирани от румънските управляващи минути преди среднощ на 23 март. Установени са на 50 благи източно от Констанца, като са били спрени за инспекция и отправени към военното пристанище на Констанца - Порт 1, оповестиха от българското посолство в Румъния. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР