Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ продължава с успешните

...
Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/ продължава с успешните
Коментари Харесай

ИАРА с бум на успешни акции срещу бракониерите в страната

Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури /ИАРА/ продължава с сполучливите си акции против бракониерите , осъществени през миналите седмици. Инспекторите са хванали извършители в разнообразни акватории у нас.

Първата ревизия е била осъществена на язовир „ Жребчево “ . Служители на ИАРА от бранш „ Рибарство и надзор “-Сливен, дружно с непринуден помощник, направили нощна инспекция под село Паничерево, община Нова Загора. По време й са били открити и извадени от водата мрежи с обща дължина 400 метра. Уловената в тях риба от типа – платика – 4 кг, сребриста каракуда – 4 кг, и бяла риба – 2 кг /12броя/, е била освободена и върната във водата. Мрежите са били конфискувани за заличаване.

Служителите на ИАРА от браншове „ Рибарство и надзор “- Монтана и Враца създали инспекции и съставили актове на нарушителите. При осъществена нощна инспекция от чиновници на ИАРА на язовир „ Дъбника “ са били открити лица, извършващи нощен лов на риба в нарушаване , за което са били глобени с два броя АУАН /Акт за определяне на административно нарушение/, а уловената риба от типа сребриста каракуда е била върната във водоема. Риболовните уреди са били конфискувани. ИАРА припомня, че язовир „ Дъбника “ във Враца е неразрешен воден обект за осъществяване на любителски лов на риба през тъмната част на денонощието, според Заповед 09-362/24.03.2023г. на министъра на земеделието.

При друга инспекция през светлата част на денонощието на язовир „ Огоста “ в региона на полуостров Расника е било открито лице без билет за любителски лов на риба , което е уловило и задържало количество риба от типа бял амур с размери под минимално допустимите според ЗРА /Закон за риболовство и аквакултури/. Съставени са му били 2 броя АУАН по ЗРА, а рибата е била върната във водите на язовира. Заради зачестилите през последния месец случаи на улов и задържане на маломерни типове риба от фенове рибари на язовир „ Огоста “, контролните органи на ИАРА молят уловените маломерни шарани и амури да се пускат неотложно назад във водата. Продължават и наблюденията по другите водни обекти през нощта за лица, извършващи лов на риба с хрилни мрежи .

Проверка е била осъществена и на р. Видима в землището на село Сенник. Служителите на Агенцията в Габрово следили и заловили група лица , извършващи лов на риба със самоделен мрежест апарат вид „ гриб “. Установено е било количество уловена и арестувана риба . Съставен е АУАН /Акт за определяне на административно нарушение/ по ЗРА /Закон за риболовство и аквакултури/. Средствата, послужили за осъществяване на нарушаването, са били конфискувани. Уловената риба е била върната назад във водата.

Акция ИАРА. Снимка: ИАРА, Facebook

Служители на ИАРА от секторите „ Рибарство и надзор “-Русе и „ Рибарство и надзор “-Велико Търново направили взаимна инспекция по вода и суша от на язовир „ Ястребино “. Те са разкрили два броя мрежи с дължина по 50 метра всяка. Уловената в тях риба от типа сом, бяла риба, шаран и каракуда е била върната назад във водите на язовира, а мрежите са били конфискувани за заличаване. В инспекцията присъединяване е взел и зам.-изпълнителният шеф на ИАРА Ясен Киров.

Акция ИАРА. Снимка: ИАРА, Facebook

От бранш „ Рибарство и надзор “-София ревизирали нощна инспекция на язовир „ Бакърдере “, общ. Ихтиман. В резултат са били открити и извадени 150 метра мрежи, сложени в работно състояние, без улов на риба в тях. Мрежите са били конфискувани за заличаване.

Служители от бранш „ Рибарство и надзор “-Бургас създали инспекция по вода на язовир „ Мандра “. В хода й разкрили и извадили от водата 4500 метра хрилни мрежи , сложени в работно състояние, с улов в тях на риба от типа: сребриста каракуда /100 кг/, платика /100 кг/, бяла риба /30 кг/, сом /80 кг/ и шаран /15 кг/, които са били върнати неотложно във водата. За изхранване на рибоядните животни в Зоопарк Бургас и Айтос е била дарена риба от типа сребриста каракуда /300 кг/, платика /220 кг/ и бяла риба /30 кг/. Проверката е била осъществена с патрулна лодка 29.

След получен сигнал на незабавен номер 112, чиновници на ИАРА към бранш „ Рибарство и надзор “-Бургас направили друга инспекция на язовир „ Мандра “, при която били открити 400 м мрежи , сложени в работно състояние, с улов в тях на риба от типа сребриста каракуда – 80 кг. Мрежите са били конфискувани за заличаване, а рибата е била върната назад във водата.

Служители на ИАРА от бранш „ Рибарство и надзор “-Варна направили нощна инспекция на язовир „ Цонево “, при която открили 200 м хрилни мрежи , сложени в работно състояние от незнаен извършител. Уловената в мрежите риба от типа червеноперка /5 кг/ и платика /4 кг/ е била освободена и върната назад във водата. Проверката е била осъществена с патрулна лодка 17.

Акциите на ИАРА против бракониерите ще продължат. Всеки, който види извършител, може да подаде сигнал на тел. 112 .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР