Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) настоява Министерството на

...
Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) настоява Министерството на
Коментари Харесай

ИАРА иска временна забрана за улова на бяла мида в Черно море

Изпълнителната организация по риболовство и аквакултури (ИАРА) упорства Министерството на земеделието и храните да наложи тримесечна възбрана на улова на бяла мида в Черно море . Това съобщи пред БНР шефът на организацията Николай Георгиев.

Той означи, че уловът на бяла мида през 2023 година е намалял с 60 % по отношение на миналата година . По думите му през последните години статистиката демонстрира плашеща наклонност за намаляването на този тип в акваторията.

Георгиев уточни, че до 2013 година уловът на бяла мида е бил неразрешен, а през 2013-та той се позволява. Постепенно стартира да се покачва количеството тонаж, който се употребява като запас, а пикът е през 2017 година под формата на 820 тона. След това стартира да се следи наклонност към спад на количеството като тонаж, който се усвоява като запас, до момента в който стигнем до 2023 година, когато слизаме на 150 тона на добито количество от типа бяла мида, разясни шефът на ИАРА.

Според него аргументите за това са сложни. Една от тях са рапаните, които се хранят с бяла мида. Друга причина е интензивният улов на бялата мида. Георгиев съобщи, че бракониери ловят нелегално бяла мида по метода за дънното тралене. По думите му, тези противозаконни способи унищожават хайвера на всички риби.
 Забраняват улова на бяла мида за месец
Забраняват улова на бяла мида за месец

Забраната важи за българската акватория на Черно море
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР