Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) вече ще има правомощията да

...
Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) вече ще има правомощията да
Коментари Харесай

Спират нелегалния износ на лекарства от страната

Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) към този момент ще има пълномощията да не разрешава или лимитира износа на лекарства от страната, когато това е в ущърб на вътрешното ползване. Това изясни министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев, откакто Министерски съвет утвърди в сряда план на Закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените артикули в хуманната медицина.

Промените плануват основаване на експертна комисия, която ще води на доклад два листата с медикаменти. Единият ще включва тези, които са изчезнали в аптеките или лимитирани като количества. Другият ще е с лекарства, за които в границите на предходните три месеца ИАЛ е била известена от търговците на едро, че са планувани за експорт.

За първи път ще бъде основана осведомителна система, въз основата на която ще се следи придвижването на лекарствените артикули. Тя ще ги следи от влизането им на територията на България, през търговеца на едро, до търговеца на дребно (аптеката), или до аптеките в лечебните заведения. Така ще се открива къде има липса на съответния артикул, от кое място се отклоняват медикаменти – така наречен успореден експорт.

Предвиждат се по-високи наказания – от 10 хиляди до 35 хиляди лева, с имуществени до 100 хиляди лева, за нерегламентирана търговия с медикаменти.

Промените ще включват и понижаване на административните тежести при дарения на медикаменти, както за производители и търговци на лекарства.

Нова разпоредба ще регламентира и лекуването с медикаменти за състрадателна приложимост. Това ще разреши на обречени пациенти да бъдат лекувани с пробни лечения при предпочитание.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР