Изпълнителната агенция по горите има, чрез което всеки гражданин може

...
Изпълнителната агенция по горите има, чрез което всеки гражданин може
Коментари Харесай

Приложението за проверка на превозните билети за дърва с нови функции, горските недоволни

Изпълнителната организация по горите има , посредством което всеки жител може да направи информация – дали натовареният с дърва камион, който вижда на пътя, пътува легално и транспортира законно отсечена дървесина .

Отскоро информацията е визуализирана , като се разгласяват и фотоси с натоварените с дървесина коли преди тръгването им от склада.

Това обаче предизвика неодобрение след някои от горските чиновници , тъй като съгласно тях е непотребна администрация, която ги трансформира във фотографи.

„За да се подсигурява тази бистрота, е създаден модул, допускащ на процедура всеки жител да стане инспектор .

Чрез интерактивната карта на страницата на Агенцията по горите – по номера на камиона, който се вижда на пътя, претрупан с дърва, може да се ревизира дали дървата са бракониерски. Отскоро към този модул е добавена още една функционалност – настоящи фотоси на всеки претрупан камион с превозен билет „, сподели инж. Росен Райчев от дирекция „Контрол по запазване на горските територии и ловното стопанство“.

 Снимка: Даниела Костадинова, БНР

Практиката подсказва потребността от такива фотоси , защото се оказва, че освен е допустимо, само че и в действителност се случва – камион с публикуван превозен билет да спре по трасето, с цел да разтовари част от дървата, което е във щета на крайния адресат или да спре, с цел да натовари още дърва, което пък ощетява притежателя на територията, от която се сече.

Няколко седмици след въвеждането на това условие обаче измежду горските към този момент има недоволство – че снимането ги натоварва в допълнение, лишава им време и ги трансформира във фотографи, каквито те не са.

Инж. Райчев е безапелационен, че реакцията и на жителите, и на огромната част от професионалната общественост сочи, че публикуването на фотосите има своя позитивен резултат в контрола на противозаконната сечи и ще продължи да се ползва.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР