Изпълнителната агенция по горите /ИАГ/ взе мерки за превенция на

...
Изпълнителната агенция по горите /ИАГ/ взе мерки за превенция на
Коментари Харесай

Взеха мерки срещу навлизането на африканска чума по дивите свине в България

Изпълнителната организация по горите /ИАГ/ взе ограничения за предварителна защита на навлизането и разпространяването на заболяването африканска чума по дивите прасета в България. Това заяви пресцентърът на Министерството на земеделието, храните и горите /МЗХГ/.

Една от ограниченията в България е за намаляването на популацията на дивата свиня. Чрез по-ниските цени на самостоятелното позволение за лов и с цените за прилагане на дивеч за проведения ловджийски туризъм, с измененията в Закона за лова и запазване на дивеча, с плануваното при самостоятелен лов възнаграждение от 30 лева на ловците на отстреляна дива свиня, се цели да се стимулират българските ловци за повишение на отстрела и за понижаване числеността на типа.

Заради установените огнища на болестта в северната ни съседка е почнало построяването на оборудване, посредством което да се спре прекосяването на дивите прасета през сухопътната граница на България с Румъния. Оградата, чието строителство е почнало, ще бъде с дължина 133 000 линейни метра.

Друга мярка е обвързвана с обособяването тук-там за първична преправка на отстреляните диви прасета и за построяването на уреди /ями/ за отпадни скотски артикули.

Разпределени са и комплекти за взимане на проби за проучване на съществуването на трихинелоза и на африканска чума по дивата свиня, които са предоставени на стопанисващите дивеча в страната. Специално са подготвени лица, които ще вземат тези проби, като е планувано във всяка ловна дружинка да има по двама души, минали такова образование.

На 24 юли в Изпълнителна организация по горите ще има съвещание на Ловния съвет.

В цялата страна има разяснителни акции. При определяне на мъртва дива, полудива или питомна свиня призоваваме жителите да алармират на телефон 112 или в съответната профилирана ветеринарна работа, показват от МЗХГ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР