Изпълнителната агенция Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) установи 150

...
Изпълнителната агенция Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) установи 150
Коментари Харесай

6333 открила ГИТ при проверки в заведения за два месеца

Изпълнителната организация „ Главна ревизия по труда “ (ИА ГИТ) откри 150 лица без подписани трудови контракти при инспекции на 1133 питейни заведения и заведения за хранене, завършени през месеците юни и юли. Това оповестиха от пресцентъра на организацията.

Данните демонстрират, че при 13% от осъществените инспекции в границите на акцията, ориентирана към предварителна защита на недекларирания труд в ресторантьорството, се открива най-тежката му форма - работа без трудов контракт. 

Констатираните при тези инспекции нарушавания на трудовото законодателство са 6333. От тях 810 са по възнаграждение на труда и 878 - по работното време, почивките и отпуските. Тези нарушавания също основават предпоставки за укриване на налози и осигуровки от работодатели и работещи в бранша. Резултатите от акцията за следващ път потвърждават, че ресторантьорството е измежду високорисковите браншове по повод потреблението на нерегламентирани практики на пазара на труда, дружно с хотелиерството, строителството и селското стопанство, се показва в известието на ИА ГИТ.

За седемте месеца на годината са осъществени 15 735 инспекции във високорисковите във връзка с недекларирания труд браншове - строителство и селско стопанство, както и по специфичната мярка за надзор по законосъобразното пораждане на трудовите правни отношения. Това са към 70% от всички инспекции - общо 24 220 за интервала. Установените случаи на работа без трудови контракти при всички, осъществени през интервала, инспекции са 1714.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР